Çölyak hastaları hangi besinleri tüketebilir?
Glutensiz beslenme, çölyak hastaları için yaşam kalitesini belirleyen temel unsurdur. Doğal olarak glutensiz tahıllardan taze meyve-sebzelere, güvenli protein kaynaklarından özel üretilmiş ürünlere kadar geniş bir yelpaze sunan bu rehber, gıda seçimlerinde güvenle ilerlemenizi sağlayacak temel bilgileri içeriyor. Besin etiketlerini okuma alışkanlığından mutfakta çapraz bulaşmayı önleme yöntemlerine kadar pratik ipuçlarıyla desteklenmiş bu liste, sağlıklı ve dengeli bir glutensiz yaşamın kapılarını aralıyor.
Çölyak Hastaları İçin Güvenli BesinlerÇölyak hastalığı, gluten adlı proteine karşı vücudun verdiği otoimmün bir tepkidir. Bu nedenle, çölyak hastalarının gluten içeren tüm besinlerden kaçınması gerekir. Gluten buğday, arpa, çavdar ve yulafta (genellikle çapraz bulaşma nedeniyle) bulunur. Ancak, birçok doğal olarak glutensiz ve güvenli besin seçeneği mevcuttur. İşte çölyak hastalarının tüketebileceği besinler: Doğal Olarak Glutensiz Tahıllar ve Unlar
Taze Meyve ve Sebzeler
Protein Kaynakları
Süt Ürünleri
Glutensiz Ürünler
Diğer Güvenli Seçenekler
Önemli Uyarılar
Bu liste genel bir rehber olup, kişisel tolerans ve ihtiyaçlara göre değişiklik gösterebilir. Çölyak teşhisi konmuş kişiler, diyetlerini bir sağlık uzmanı veya diyetisyen gözetiminde planlamalıdır. |














































