Mide Hastalıkları Belirtileri ve Tedavisi
21 Haziran 2024

Mide Hastalıkları Belirtileri ve Tedavisi

Mide hastalıkları, çeşitli türlerden oluşmaktadır. Mide, sindirim sisteminin önemli bir parçası olup oldukça hassas bir yapıya sahiptir. Esnek bir yapıda olduğu için içerisine göründüğünden daha fazla besin maddesini çok rahat bir şekilde alabilir. Bu nedenle pek çok mide hastalığının altında yatan sebeplerin başında aşırı yemek yemek gelir. Oysaki sağlıklı bir mideye sahip olmak için dengeli ve düzenli bir beslenme programı uygulamak gerekir. Yemekten tıka basa doymadan kalkmak, sık ve az yemek, öğünlerin arasını çok fazla uzun tutmamak gerektiği birçok uzman tarafından da özellikle tavsiye edilmektedir. Günümüzde en yaygın olarak karşılaşılan hastalık türleri arasında mide hastalıklarının yeri oldukça fazladır ve her geçen gün bu oran artış göstermektedir. Bu durumun oluşmasında beslenme dışında başka faktörlerin de etkili olduğu bilinen bir gerçektir. Mide hastalıklarının da ortaya çıkış şekli, belirtileri ve benzeri özelliklerine bağlı olarak pek çok türü bulunmaktadır.

Mide Hastalıkları Çeşitleri Nelerdir?

Günümüzde yaşanan pek çok mide hastalığı türü bulunmaktadır. Bu hastalıkların bir kısmı ile mücadele etmek çok zaman almasa da birçoğu uzun süreli bir tedavi ve özen gerektirmektedir. Bu hastalıklardan bazıları aşağıda sıralanmaktadır.

  • Reflü: Reflü, en yaygın olarak görülen mide hastalığı çeşitidir. Kelime anlamına bakıldığında bir şeyin geriye doğru gitmesi olarak tabir edildiği görülür. Mide reflüsü hem yetişkin hem de çocuklarda görülebilir. Mide reflüsü yaşayan hastalarda en sık görülen belirtiler midede yanma hissi oluşması, bu yanma hissinin göğüs kısmında da hissedilmesi ve ağız içerisine acı bir sıvının gelmesidir. Mide reflüsüne bağlı olarak ses kısıklığı, faranjit, öksürük, diş yapısının zedelenmesi gibi şikayetlerin de yaşanabildiği görülmektedir.
  • Gastrit: Gastrit, mide mukozasının iltihaplanmasına verilen isimdir. Gastrit geçici nitelikte olabileceği gibi bazen de kronik bir hal alabilir. Gastrit de en az reflü kadar sık karşılaşılan bir mide hastalığıdır. Gastritin pek çok nedeni bulunmaktadır. Bu nedenlerin başında ise stres gelmektedir. Gastrit hastalığının belirtileri de hastalığın durumuna göre değişkenlik gösterir. Akut nitelikteki gastrit hastalarının en sık yakındıkları şikayetler mide ağrısı, midede gaz, geğirme, mide ekşimesi, mide bulantısı ve kusmadır. Kronik gastritte ağrı şikayeti daha azdır. Gastrit hastalığının tedavisinde hastalığa neden olan unsurların bilinmesi büyük önem taşır. Bakteri kaynaklı gastrit tedavisi için daha çok asit azaltıcı ilaçlar, mide koruyucular ve benzeri ilaçlar tavsiye edilir. Gastrit hastalığının bilinen en yaygın sebeplerinden biri de beslenmedir. Bu nedenle oluşan gastrit için hastaya diyet uygulanması gerekir. Özellikle mide dostu gıda maddelerinin tüketilmesi, yağlı, acılı, işlenmiş gıda maddelerinden ise uzak durulması önerilir.
  • Mide Yanması: Asidin yemek borusuna tekrar kaçmasına bağlı olarak midede ekşime ile yanma yaşanabilir. Mide yanması, mide hastalığı olmayan birçok bireyde görülebilecek bir sağlık sorunudur. Mide yanmasının altında yatan temel faktör tüketilen besin maddeleridir. Bazı besin maddeleri mide için zararlı olabilir. Bazı gıda maddelerinin kendisi doğrudan insan sağlığına zararlı olabilir. Bunlar sucuk, pastırma, sosis, hazır soslar, turşu gibi gıdalardır. Bazı gıda maddeleri ise insan sağlığına faydalı olmakla birlikte mideye düşman olabilir. Bunlar ise acı biber, baklagiller, domates kabuğu, portakal gibi besin maddeleridir. Mide yanmasının bir diğer nedeni de kullanılan bazı ilaçlar olabilir. Bu yan etkiyi azaltmak için mutlaka doktorunuz ile görüşün ve gerekli görürse verdiği mide koruyucuyu düzenli olarak kullanın.
  • Diğer Mide Hastalıkları: Mide kanseri, ülser ve mide tembelliği olarak sıralanabilir. Ülser, gastrit hastalığının daha ilerlemiş boyutunu oluşturur. Mide kanseri ise karşılaşılabilecek en ağır mide hastalığıdır. Bu durumda hastaya kemoterapi ve ışın tedavisi uygulanır. Midesinin gerekli olan kısmı alınır. Bu bazen midenin tamamı şeklinde de olabilir. Hastanın yaşı, hastalığın evresi ve benzeri koşullar dikkate alınarak doktor tarafından bir karar verilmesi gerekir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Felç Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Felç Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Vajinismus Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Vajinismus Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Grip Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Grip Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları

Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları

Aşk Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Aşk Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi