Tavuklarda Göz Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi
25 Temmuz 2024

Tavuklarda Göz Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Tavuklarda Göz Hastalığı

Tavuklarda göz hastalığı, bakteriyel kökenli hastalıklardan biridir ve tavuk yetiştiriciliği yapanların en fazla yakındığı sağlık sorunlarındandır. Bu hastalık genellikle kronik bir solunum sistemi hastalığı olarak kendini gösterir. Tavuklarda hırıltı, hapşırma, göz şişmesi, gözlerde ve burunda akıntı, genel durgunluk gibi belirtilerle ortaya çıkar. Tavuklarda göz hastalığı genellikle CRD (Chronic Respiratory Disease) olarak bilinen ve solunum sistemini etkileyen bir hastalıktır. Özellikle genç tavukları daha fazla etkiler. Bulaşıcı olduğu için kümeste bulunan bütün tavukları etkileyebilir. Bulaşıcılığı solunum yoluyla olur. Hastalığın görülmesinden sonra gereken önlemler alınmadığı takdirde, tavuklar arasında büyük bir telef olabilir. Tavuklar iyileştikten sonra bile yumurtaları ile hastalığı bulaştırabilirler.

Tavuklarda Göz Hastalığı İçin Kullanılan İlaçlar

Bu hastalığın tedavisi için bazı antibiyotikli ilaçlar kullanılır. İlaçlar yem ve suya karıştırılarak verilir, bazen direkt olarak tavuklara enjekte edilir. Tavuklarda göz hastalığı tedavisinde kullanılan oldukça etkili ilaçlar vardır. Bunları bir veteriner hekime danışarak kullanmanız önerilir. Bu hastalık için kullanılabilecek bazı ilaçlar ise şunlardır:

  • Teknopen Strep: Bu ilaç tavuklara enjekte edilir. Bacağın but kısmından verilen ilaç yaklaşık 0,5 ml kadardır.
  • Tavilin Oral Çözeltisi: İlacın kullanımı tavukların suyuna ilave edilerek olur. Yaklaşık 100 kg tavuk ağırlığına 5,5 gram ayarında suya katılarak kullanılır. İlacın 3-5 gün kadar tavuklara verilmesi gerekir. Bu süreden sonra 5 gün kadar da tavukların yumurtasının yenmemesi ve satışa sunulmaması gerekir.
  • Genta Göz Damlası: Tavuklarda göz hastalığı için kullanılan bu göz damlası eczanelerde bulunur. Çünkü insanların da kullandığı bir ilaçtır. Tavuklarda göz kapanması, göz şişmesi, göz akması gibi her türlü sorunda da damlayı kullanabilirsiniz. Sabah ve akşam tavukların gözüne birer damla damlattığınız zaman göz sorunları tedavi edilir. Bunu 3-5 gün süreyle kullanabilirsiniz.

Tavuklarda Göz Hastalığı İçin Alınacak Önlemler Nelerdir?

  • Kümelerin belirli dönemlerde temizlenmesi gerekir. Yemlikler ve suluklar her zaman temiz olmalıdır.
  • Tavukların beslenmesi doğal olmalı, düzenli olarak güneşten yararlanmaları sağlanmalıdır.
  • Kümeste hava akımı olan yerler varsa, bunlar için mutlaka önlem alınmalıdır.
  • Kümeslere yeni katılacak tavuklar sağlık taramasından geçirilmeli ve hastalıklı olanlar kümese alınmamalıdır. Hasta tavuklar ayrı bir yere alınmalıdır. Çünkü tavuklarda göz hastalığı bulaşıcı özelliği fazladır. Aynı havayı teneffüs etmeleri hastalığın bulaşmasına yeterli olur.
  • Tavuklar kısa aralıklarla sağlık kontrolünden geçirilmeli, en azından genel durumları gözlemlenmelidir.

Tavuklarda göz hastalığı, hayvanların gözlerinin kapanmasına, solunum yolunun daralmasına, yem tüketiminin azalmasına bağlı olarak kısa sürede kilo kaybına neden olabilir. Bu gibi belirtilerde hemen bir veteriner hekime danışarak tedaviye başlanmalıdır. Aksi halde kümeste tavuklar arasında toplu ölümler meydana gelebilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

İstâre

25 Temmuz 2024 Perşembe

Tavuklarımda göz hastalığı belirtilerini fark ettiğimde, hemen nasıl bir tedavi uygulamalıyım? Teknopen Strep'i bacağın but kısmına enjekte ederken nelere dikkat etmeliyim? Ayrıca, Tavilin Oral Çözeltisi kullanırken tavukların suyuna ne kadar süre boyunca bu ilacı eklemeliyim ve yumurtaların yenmemesi gereken süre nedir? Genta Göz Damlası'nı kullanırken sabah ve akşam birer damla damlattığımda ne kadar süre sonra göz sorunları geçer? Kümesteki diğer tavukların hastalanmaması için hangi önlemleri almalıyım?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba İstâre,

Tavuklarınızda göz hastalığı belirtileri fark ettiğinizde, öncelikle bir veteriner hekime danışmanız en doğru adım olacaktır. Teknopen Strep enjekte ederken, bacağın but kısmına uygulama yaparken iğnenin steril olmasına dikkat edin ve enjeksiyon bölgesini önceden dezenfekte edin. Enjeksiyon sırasında tavukları sabit tutmak için bir yardımcınız olması faydalı olabilir.

Tavilin Oral Çözeltisi'ni tavukların suyuna eklerken veterinerinizin önerdiği dozaj ve süreyi takip edin. Genellikle bu tür ilaçların kullanım süresi 5-7 gün olabilir, ancak kesin bilgi veterineriniz tarafından verilmelidir. Yumurtaların yenmemesi gereken süre ise ilacın etiketinde veya veterinerinizin tavsiyesinde belirtilir, bu süre genellikle 7-14 gün arasında olabilir.

Genta Göz Damlası'nı kullanırken sabah ve akşam birer damla damlatmak genellikle yeterlidir. Göz sorunlarının geçme süresi hastalığın şiddetine bağlı olarak değişebilir, fakat genellikle 3-5 gün içinde iyileşme gözlemlenebilir.

Kümesteki diğer tavukların hastalanmaması için, hasta tavukları hemen ayrı bir bölgeye alarak karantinaya almalısınız. Kümesi ve tüm ekipmanları dezenfekte etmek de önemlidir. Ayrıca iyi bir havalandırma ve hijyen sağlamak, hastalık yayılmasını önlemeye yardımcı olacaktır.

Sağlıklı günler dilerim.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Güncel

Sarılık Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Sarılık Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Tavşan Hastalıkları Nelerdir?

Tavşan Hastalıkları Nelerdir?