Boşaltım Sistemi Hastalıkları Nelerdir?
25 Temmuz 2024

Boşaltım Sistemi Hastalıkları Nelerdir?

Boşaltım Sistemi Hastalıkları

Boşaltım sistemi, vücutta kanı temizlemek, idrar oluşturmak, idrarı biriktirmek ve dışarı atmak gibi görevleri olan organlardan oluşur. İdrar böbreklerde oluşur ve bu sayede vücudun farklı organlarında oluşan zararlı atıklar su yoluyla vücuttan atılır. Bu süreç, dokuların sağlığını koruyarak vücudun su ve tuz dengesini kontrol eder. İdrarın oluşumu ve dışarı atılması iki evrede gerçekleşir. İlk olarak, idrar böbreklerde oluşur ve böbrek nefron borucuklarıyla bir kısmı emilirken geri kalan kısmı dışarı atılır. Organlarda herhangi bir problem olmadığında bu süreç sağlıklı bir şekilde devam eder.


Diyabet Hastalığı

Diyabet hastalığı, boşaltım sistemi organlarına bağlı olarak gelişen kronik bir hastalıktır. Diyabet, vücutta insülin üretiminin normalden az olması veya hiç üretilememesi durumunda ortaya çıkar. Ayrıca, vücutta insülin direnci de diyabetin bir belirtisidir. Diyabet hastalığı Tip 1 ve Tip 2 olmak üzere iki türde sınıflandırılır. Doğru beslenme, eğitim, egzersiz ve ilaç kullanımı ile diyabet kontrol altına alınabilir. Tip 1 diyabet hastalığında, doğrudan insülin verilerek tedaviye başlanır. Tip 2 diyabet hastalığında ise kan şekeri regülasyonu, diyet ve egzersiz ile sağlanır. Eğer şeker düşürücü ilaçlar yeterli olmazsa, insülin tedavisi gerekebilir. Bazı durumlarda, diyabet hastalığı için cerrahi müdahale de yapılabilir.

Sarılık

Sarılık, cilt tonunun veya gözlerin sararmasıyla kendini belli eden bir hastalıktır ve boşaltım sistemi hastalıkları arasında yer alır. Hastalık, bilirubin maddesinden dolayı oluşur. Bilirubin, vücutta eski kırmızı kan hücreleri yenilenirken oluşan sarı renkte bir maddedir. Fazla sayıda kan hücresinin ömrünü doldurması, karaciğere aşırı yük binmesi veya karaciğerde hasar oluşması sonucu bilirubinin karaciğerden safra yoluyla bağırsağa geçişinde yaşanan problemlerden kaynaklanır. Sarılık, her yaşta ortaya çıkabilir ve seviyesine bağlı olarak ciddi sağlık riskleri oluşturabilir. Sarılığın tedavisi, altta yatan nedene bağlı olarak yapılır. Çocuklarda ve yetişkinlerde sarılığın birçok nedeni vardır, örneğin:

  • Sarılığın çocuklarda nedenleri: safra kesesi hastalığı, Gilbert sendromu, anne sütü sarılığı, emzirme sarılığı, sıtma, yenidoğan sarılığı, viral hepatitler, hemolitik anemi, otoimmün hepatit.
  • Sarılığın yetişkinlerde nedenleri: sıtma, ilaçlara bağlı kolestaz, kronik aktif hepatit, ilaç kaynaklı hepatit, hemolitik anemi, alkole bağlı karaciğer hastalığı, safra kesesi hastalığı, pankreas kanseri, karaciğere yeterli miktarda kan veya oksijen iletilmemesi, Gilbert sendromu, gebelik.

Üre

Tüketilen besinler nedeniyle vücuda farklı vitaminler, mineraller ve tuzlar alınır. Vücuda giren azotlu maddelerin yanması sonucu üre oluşur ve idrar yoluyla vücuttan atılır. Ancak, boşaltım sistemi organlarında oluşan herhangi bir sorun nedeniyle üre idrar yoluyla dışarı atılmazsa üre hastalığı (üremi) oluşur. Kanda biriken üre, ağız kokusu, mide bulantısı, baş ağrısı, baş dönmesi gibi belirtiler gösterir. İleri safhalarda ise böbrek yetmezliği ve koma gibi ciddi komplikasyonlara sebep olabilir. Üre hastalığının tedavisi, altta yatan nedene yönelik olarak yapılmalıdır. Ayrıca, bol su tüketimi ve bitkisel tedaviler de üre tedavisinde destekleyici rol oynar.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Gül Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Gül Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Takıntı Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Takıntı Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Bakteri Hastalıkları Belirtileri ve Tedavisi

Bakteri Hastalıkları Belirtileri ve Tedavisi

Cerrahi Hastalıkları Belirtileri ve Tedavisi

Cerrahi Hastalıkları Belirtileri ve Tedavisi

Kan Hastalıkları Nelerdir?

Kan Hastalıkları Nelerdir?

Güncel

Şeker Hastalığına Ne İyi Gelir?

Şeker Hastalığına Ne İyi Gelir?

Güncel

Lyme Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Lyme Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi