Simetri Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi
24 Temmuz 2024

Simetri Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Simetri Hastalığı

Simetri hastalığı, psikolojik bir rahatsızlık olarak tanımlanır. Bu hastalık, kişinin etrafındaki eşyaların belli ve düzgün bir şekilde durmasını istemesi durumudur. Simetri hastalığı, kişinin hayatını olumsuz yönde etkileyen ciddi bir rahatsızlıktır. Bu kişiler, objelerin hizalı olmamasından ve düzensiz durmasından rahatsız olurlar. Harflerin bile muntazam dizili olmadığı durumlarda huzursuz olan simetri hastaları, düzen ve tertibi sağlamak için müdahale ederler. Hastalık genellikle erken yaşlarda belirti vermeye başlar.

Simetri hastalığı, obsesif kompülsif bozukluk (OKB) ile benzer belirtiler gösterdiği için karıştırılmamalıdır. OKB hastaları, düşüncelerinden dolayı kendilerini strese sokmaz ve rahatsız olmazlar. Ancak simetri hastaları, takıntılarından dolayı kendilerini huzursuz hisseder ve ciddi rahatsızlık yaşarlar.

Simetri Hastalığı Belirtileri Nelerdir?

Simetri hastalığının belirtileri çeşitli şekillerde ortaya çıkabilir:
  • Objeleri düzeltmek için sürekli müdahale ederler.
  • Endişeleri ile hayaller üretirler.
  • Evde veya ofiste eşyaların belli bir düzen içerisinde olmaması durumunda, kendilerinin veya sevdiklerinin başına kötü bir şey geleceği endişesi duyarlar.
  • Kişi, düşüncelerinin saçma olduğunu bilir ama kafasından uzaklaştıramaz.
  • Dağınık bir yer olduğunda, simetri hastası kişi uyuyamaz ve kalkarak dağınık yeri toparlar.
  • Ailesi dağınık ise onlarla tartışabilir.
  • Dolap içlerindeki çamaşırların aynı hizada olması gerektiğini düşünürler.
  • Masa üzerindeki vazo veya tablo biraz eğri olduğunda dayanamazlar ve düzeltirler.
Simetri hastalıklarında genetik faktörlerin rolü büyüktür. Bu hastalık, genellikle aile bireylerinde de görülebilir.

Simetri Hastalığı Tedavisi Nasıl Yapılır?

Simetri hastalığının tedavisinde ilaç tedavisi ve bilişsel davranışçı terapi yöntemleri kullanılır. Bu hastalık tedavi edilmediğinde, kişinin iş, okul ve sosyal hayatıyla ilgili performansı olumsuz yönde etkilenir. Kişi, normal günlük yaşantısında program yapamaz hale gelebilir.

Simetri hastalığının tedavisinde kullanılan yöntemler:
  • İlaç Tedavisi: Psikiyatrist tarafından reçete edilen ilaçlar, hastalığın belirtilerini hafifletmeye yardımcı olabilir.
  • Bilişsel Davranışçı Terapi (BDT): Bu terapi yöntemi, kişinin düşünce ve davranışlarını değiştirmeyi hedefler. Terapist, hastanın takıntılı düşüncelerini ve bu düşüncelerin neden olduğu davranışları anlamasına ve değiştirmesine yardımcı olur.
Simetri hastalığı, erken teşhis ve uygun tedavi yöntemleri ile yönetilebilir bir hastalıktır. Profesyonel yardım almak, hastalığın belirtilerini hafifletmek ve kişinin yaşam kalitesini artırmak için önemlidir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Madalyon Hastalığı Nedenleri?

Madalyon Hastalığı Nedenleri?

Haber Bülteni