Ürtiker Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi
23 Temmuz 2024

Ürtiker Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Ürtiker Hastalığı

Halk arasında kurdeşen olarak da bilinen ürtiker hastalığı, vücudun çeşitli bölgelerinde ortaya çıkabilir. Deri üzerinde kırmızımsı pembe renkte görülen, kaşındıkça deriyi kabartan bir rahatsızlıktır.

Ürtiker Hastalığının Belirtileri

Ürtiker hastalığı, vücudun farklı yerlerinde tek veya birden fazla alanın kaşınmasıyla birleşerek tek bir bölgede de oluşabilir. Bu hastalık oldukça rahatsız edicidir. Ürtiker, herhangi bir zamanda, ortada belirgin bir sebep yokken ya da kaşıntıyı tetikleyebilecek bir etken bulunmadığında vücudun herhangi bir yerinde aniden ortaya çıkar ve kaşıntılı bölge sürekli kaşınmak ister. Hastalığın başlangıcı, kişide sivrisinek ısırması gibi hissedilir. Kaşıntı genellikle bacakların kaba etlerinde, karın bölgesinde, sırt ve kollarda rastlanır.

Ürtiker Hastalığının Türleri

Ürtiker hastalığında şikâyetlerin süresi 6 haftadan daha az sürdüğü takdirde buna akut ürtiker denir. Bu süreden daha uzun süreli olan ürtiker ise kronik ürtiker olarak tanımlanır. Her iki ürtiker türünde de benzer belirtiler gözlenebilir. Kronik hale gelen ürtiker hastalığını önemsemek ve ona göre önlem almak gerekmektedir. Ürtikerin bu türlerinden ayrı olarak bulunan bir başka türü de anjiyo ödemdir. Anjiyo ödemde, deri üzerinde meydana gelen kızarıklıkların yanı sıra dudak ve gözlerde de şişlikler oluşur. Anjiyo ödem türünde derinin alt tabakaları da etkilenir. Anjiyo ödem sadece deride değil, genital bölgede, ağız içinde ve boğazda da görülebilir.

Ürtiker Hastalığının Sebepleri

Ürtiker hastalığının en büyük sebeplerinden biri stres olarak gösterilmektedir. Ayrıca genetik etkenler, bazı ilaçlar (örneğin aspirin, penisilin), kabuklu deniz hayvanları, yumurta, süt, kuru yemişler, kakao, mantar, çilek, domates gibi besinler de alerjik reaksiyonlara sebep olabilir. Bunun yanı sıra tonsillit, diş enfeksiyonu, farenjit gibi enfeksiyonlar, vücudun herhangi bir bölgesindeki iltihaplanma, ev tozları, hayvan tüyleri, polen, küf gibi solunumla alınan maddeler, bağırsak paraziti ve böcek ısırmaları da ürtiker hastalığına neden olabilir. Ürtiker hastalığı, yaz aylarında güneş alerjisi şeklinde de kendini gösterebilir.

Ürtiker Hastalığının Tedavisi

Bulaşıcı bir hastalık olmayan ürtiker hastalığında, akut ürtikerin rahatsızlık süresi birkaç saat ile birkaç hafta arasında değişirken, kronik ürtiker yıllarca sürebilir. Akut ürtiker için sebep olan etken tespit edilerek tedavi uygulanabilirken, kronik ürtikerin sebebi %20-30 oranında bulunabilir. Ürtiker hastalığında çeşitli tedavi yöntemleri uygulanır. İlk etapta ürtikere neden olan etken tespit edilerek, bu etkenin ortadan kaldırılması için tedavi uygulanır. Daha sonra hastanın ürtiker hastalığından kaynaklanan şikâyetlerinin giderilmesi amacıyla antihistaminik ilaçlar kullanılır. Bu tedavide tek bir ilaç veya kombine ilaçlar verilebilir. Kullanılan antihistaminik ilaçlar ürtiker rahatsızlığını önlemekte ve ani atakları baskılamada etkilidir. Nadir durumlarda kortizon da kullanılabilir. Alerjiden kaynaklanan ürtiker için, alerjik etkenden uzak durulması gerekir.

Ekstra Bilgiler

Ürtiker hastalığı, yaşam kalitesini ciddi şekilde etkileyebilir. Kronik hale gelmiş ürtiker hastalarında, psikolojik destek almak faydalı olabilir. Ayrıca, ürtikerin tetikleyicilerini belirlemek için bir günlük tutulması önerilmektedir. Bu günlükte, hangi yiyeceklerin, aktivitelerin veya çevresel faktörlerin ürtikeri tetiklediği kayıt altına alınabilir. Bu sayede, tetikleyicilerden kaçınmak daha kolay hale gelir.

Ürtiker hastaları, tedavi sürecinde doktorlarının önerilerini dikkatlice takip etmelidir. Ayrıca, düzenli doktor kontrolleri, hastalığın seyrini izlemek ve gerektiğinde tedavi yöntemlerini güncellemek açısından önemlidir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Tanaltan

23 Temmuz 2024 Salı

Ürtiker hastalığına yakalanan biri olarak, kaşıntı başladığında nasıl bir rahatlama yöntemi kullanabilirim? Özellikle anjiyo ödem türünde dudak ve gözlerde oluşan şişlikleri nasıl azaltabilirim?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Tanaltan, kaşıntı ve şişlik yaşadığın ürtiker ataklarında rahatlama sağlayabilmek için şu yöntemleri deneyebilirsin: Soğuk kompres uygulamak kaşıntıyı ve şişlikleri azaltabilir. Nemlendirici kullanmak da cildin kuruluğunu gidermeye yardımcı olabilir. Antihistaminik ilaçlar da belirtileri hafifletebilir; ancak bu ilaçları kullanmadan önce doktoruna danışman gerekir. Bol su içmek ve kafein, alkol gibi maddelerden uzak durmak da genel olarak vücudunun daha iyi hissetmesine yardımcı olabilir. Anjiyo ödem durumunda ise, şişliklerin ciddi boyutlara ulaşması durumunda hemen bir sağlık profesyoneline başvurman önemlidir. Sağlıklı günler dilerim!

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Hasta Duası Okunuşu ve Anlamı

Hasta Duası Okunuşu ve Anlamı

Haber Bülteni