Sarı Nokta Göz Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi
22 Temmuz 2024

Sarı Nokta Göz Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Sarı Nokta Göz Hastalığı

Sarı nokta göz hastalığı, gözün retina bölümünde meydana gelen bozuklukların oluşturduğu bir rahatsızlıktır. Çoğunlukla 50 yaş üzeri kişilerde daha sık görülmektedir. 65 yaş üzeri her on kişiden birinde sarı nokta göz hastalığı bulunmaktadır ve çok önemli görme problemlerine sebep olmaktadır.

Sarı Nokta Göz Hastalığının Belirtileri

Rahatsızlık ilk önce yakın ve uzak görmede bulanıklık ile ortaya çıkmaktadır. Görme alanının ortasında puslu ve gölgeli görüş, rahatsızlık ilerledikçe görme alanının tamamını kapsamaktadır. Diğer belirtiler aşağıdaki gibidir:

  • Renklerin ve detayların görülmesinde bozukluk,
  • Renklerin ve tonların ayırt edilmesinde zorluk çekme,
  • Daha fazla ışığa ihtiyaç duyma,
  • Görülen nesnelerin bir gözden diğerine göre küçükmüş gibi algılanması,
  • Düz nesneleri dalgalı görme,
  • Yoğun ışıkta hiçbir şey görememe,
  • Görüş alanında kayıpların ve bozulmaların olması,
  • Hastalık ilerledikçe kör noktaların meydana gelmesi.

Sarı Nokta Göz Hastalığının Tipleri

Sarı nokta göz hastalığının iki tipi bulunmaktadır: kuru ve yaş tip. Kuru tip olan rahatsızlık, yaş tipe göre daha yavaş ilerlemektedir ve hastanın körlük yaşaması çok nadir olarak görülür. Yaş tipi olan ise daha hızlı ilerler ve hastanın görme kaybı oldukça fazladır, körlük ihtimali ise çok yüksektir. Kuru tip sarı nokta göz hastalığı ihmal edilip tedavi edilmezse, 5 yıl gibi kısa bir zamanda yaş tipe dönüşerek körlüğe sebep olabilmektedir.

Sarı Nokta Göz Hastalığının Tedavisi

Eğer kuru tip sarı nokta göz hastalığı yaş tipe geçmişse, mutlaka acil tedavi edilmesi gerekir. Yaş tip olan rahatsızlığın tedavisinde tabakalar arasında istenmeyen damar tomurcuklarının büyük bir titizlikle temizlenmesi ve kanamaların kurutulması gerekmektedir.

  • Lazer tedavisi: Tüm yaş tipi sarı nokta göz hastalığının yalnızca %15 gibi çok düşük bir oranına uygulanabilmektedir. Uygulanan tüm hastaların yarısında tekrar damar tomurcuğu görülebilmektedir.
  • Fotodinamik tedavi: Bu tedavi yönteminde koldan iğne yapılarak visudyne isimli bir madde verilerek gözde oluşan hasar görmüş dokuların onarılması sağlanmaktadır. Bu tedavi yöntemi yaklaşık olarak 10 yıldır başarılı bir şekilde hastalara uygulanmaktadır. Fotodinamik tedaviden sonrasında farklı bir lazer ile tedavi yapılmaktadır. Bu tedavi yöntemiyle görmede artış sağlanmaz; sadece mevcut olan görmeyi korumak için yapılan bir tedavi yöntemidir.
  • Damar gelişimini önleyici tedavi: Yaş tipi sarı nokta göz hastalığına uygulanan ve en son olan tedavi yöntemidir. Hastaya verilecek ilaçlar göze enjekte edilerek verilmektedir. Bu tedavi yöntemi ile mevcut olan görme %90 oranında korunarak aynı zamanda görmede %30 oranında artış sağlanmaktadır. Görme kayıplarının daha fazla olmaması için bu tedavi yöntemi belirli aralıklarla uygulanmaktadır.
  • Teleskopik mercekler: Bu tedavi yöntemi ile görme oranı arttırılmaktadır. Az görebilen hastalara uygulanarak, göz içerisine yerleştirilen mercekler ile yapılmaktadır.

Ekstra Bilgiler

Sarı nokta göz hastalığının erken teşhis edilmesi, tedavi sürecinde çok önemlidir. Düzenli göz kontrolleri ve sağlıklı bir yaşam tarzı benimsemek, hastalığın ilerlemesini yavaşlatabilir. Ayrıca, yüksek risk grubunda olan kişilerin (örneğin, ailesinde bu hastalık bulunan kişiler) daha dikkatli olması ve belirtileri erkenden fark etmeye çalışması önerilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Raşitizm Hastalığı Nedir?

Raşitizm Hastalığı Nedir?

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Ateş Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Ateş Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Hematoloji Hastalıkları Belirtileri ve Tedavisi

Hematoloji Hastalıkları Belirtileri ve Tedavisi

Adem Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Adem Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Pankreas Hastalıkları Belirtileri ve Tedavisi

Pankreas Hastalıkları Belirtileri ve Tedavisi

Tavuklarda Göz Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Tavuklarda Göz Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi