Ayakta Sedef Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi
21 Temmuz 2024

Ayakta Sedef Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Ayakta Sedef Hastalığı

Sedef hastalığı, her yaş grubunda görülebilen ve birçok kişinin ortak problemi haline gelmiş, kronik seyirde devam eden bir deri hastalığıdır. Nedeni tam olarak bilinmeyen sedef hastalığı, sadece basit bir deri hastalığı olarak değerlendirilmemelidir. Çünkü bu hastalık, aynı zamanda bağışıklık sisteminin etkisi olan sistematik bir hastalıktır. En çok da dirsek, el, baş bölgesi ve ayakta görülen ve tıp dilinde psoriazis olarak adlandırılan sedef hastalığı, ayakta gümüş rengini andıran pulların oluşması ve kırmızı lekeler şeklinde ortaya çıkar. Bu durum, kişiyi görüntü olarak rahatsız eder.

Ayakta Sedef Hastalığının Belirtileri

Ayakta sedef hastalığının belirtileri arasında, ayak derisinde ortaya çıkan pullu kabarcıklar, beyaz ya da gümüş renginde kabartılar bulunur. Bazı kişilerde bu belirtiler ayak tabanında da oluşabilir. Bu durumda hastanın yürümesini olumsuz olarak etkiler.

Ayakta Sedef Hastalığının Nedenleri

Nedeni tam olarak bilinmeyen ayakta sedef hastalığının genetik ve çevresel etkenlerden kaynaklandığı düşünülmektedir. Bunun yanı sıra bağışıklık sisteminin de bu hastalıkta önemli bir faktör olduğu düşünülür. Ailede sedef hastalığı olan kişilerde bu hastalığın ortaya çıkma oranı daha fazladır. Bununla beraber kişinin kullandığı birtakım ilaçlar, aşırı stres, duygu değişimleri, kalp ve şeker hastalığı ve obezite gibi durumlar da ayakta sedef hastalığının ortaya çıkmasına neden olabilir ya da bu hastalığı daha da aktif hale getirebilir. Aynı zamanda vücudun herhangi bir yerinde ortaya çıkacak enfeksiyon da hastalığı tetikleyebilir.

Ayakta Sedef Hastalığının Tedavisi

Tedaviye öncelikle ortaya çıkan belirtileri azaltmak için ayak derisine dıştan sürülecek ilaçlarla başlanır. Topikal tedavi olarak adlandırılan bu yöntem, ayak derisinin nemlenmesine yardımcı olarak hastalığın yaygın olarak ilerlemesinin önüne geçer. Bununla beraber piyasada krem, pomat ve losyon olarak bulunan topikal kortikosteroidler, ayakta sedef hastalığı tedavisinde oldukça etkili ilaçlardır. Hastalığın oldukça ilerlediği durumlarda ve ayak tabanını etkileyip kişinin günlük hayatını olumsuz etkilediği durumlarda ve lokal tedavilerle tedavi edilmeyen ayakta sedef hastalığı tedavisinde iğne veya tablet olarak uygulanan sistemik tedavi yöntemine başvurulur. Fakat yalnızca bu tedavi yöntemlerinin uygulanması yeterli olmayabilir. Bu tedavi yöntemleri ile hastalığı tetikleyen faktörlerin de ortadan kaldırılması gerekir.

Ayakta Sedef Hastalığının Önlenmesi

Ayakta sedef hastalığının önlenmesi için şu önlemler alınabilir:

  • Stresten uzak durmak
  • Sağlıklı ve dengeli beslenmek
  • Bağışıklık sistemini güçlendirmek
  • Sigara ve alkol kullanımından kaçınmak
  • Düzenli egzersiz yapmak
  • Ayak hijyenine dikkat etmek
Bu önlemler, sedef hastalığının tetikleyici faktörlerini azaltarak hastalığın ortaya çıkma riskini düşürebilir.

Sonuç

Ayakta sedef hastalığı, bağışıklık sistemi ile ilişkili kronik bir deri hastalığı olup, yaşam kalitesini olumsuz etkileyebilir. Genetik ve çevresel faktörlerin yanı sıra stres ve enfeksiyonlar gibi tetikleyici unsurlar da hastalığın ortaya çıkmasında rol oynar. Erken teşhis ve uygun tedavi yöntemleri ile hastalığın belirtileri kontrol altına alınabilir ve yaşam kalitesi artırılabilir. Ayrıca, sağlıklı yaşam alışkanlıkları ve stres yönetimi ile hastalığın önlenmesi mümkündür.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

İlginç Hastalıklar Nelerdir?

İlginç Hastalıklar Nelerdir?

Haber Bülteni

Güncel

Ürtiker Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Ürtiker Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Behçet Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Behçet Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Glokom Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Glokom Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi