Çölyak Hastalığı Diyeti Listesi
23 Temmuz 2024

Çölyak Hastalığı Diyeti Listesi

Çölyak Hastalığı Diyeti

Çölyak hastalığı, gluten içeren gıda maddelerine karşı vücudun gösterdiği reaksiyona bağlı olarak gelişen bir hastalıktır. Bu hastalık, bağırsakta bulunan gıdaların emilim işlemini sağlayan yapının tahriş olmasına sebep olur ve gıdaların emilimini zorlaştıran bir bağırsak hastalığı olarak tanımlanır. Çölyak hastalarının bağırsak hacmi zamanla azalır ve vücuda giren vitamin ile proteinler emilemez hale gelir. Bu hastalığa bağlı olarak bireyler, normal sağlıklı bir bireyin rahatlıkla tüketebildiği pek çok besin maddesini tüketemezler. Çölyak hastalarının gluten yönünden fakir gıdalar ile beslenmesi gerektiği için alternatif ürünleri tercih etmesi gerekir.

Çölyak Hastalığı Diyeti Nedir?

Çölyak hastalığı teşhisi konulan kişilere doktor tarafından gerekli bilgilendirmeler yapılır ve diyet listesi verilir. Bu diyet listesine tavizsiz bir şekilde uyulması, özellikle ilerlemiş vakalarda hayati bir öneme sahiptir. Çölyak hastalığı ile mücadele etmek uzun vadede çok kolay değildir. Özellikle çocuk hastalar için kontrol mekanizması kurmak ve çocuğu bu hastalık ile yaşamaya alıştırmak anne babalar açısından oldukça zordur.

Çölyak Hastalığı Diyeti ile İlgili Bilinmesi Gereken Hususlar

  • Çölyak hastalarının gluten içermeyen gıda maddeleri ile beslenmeleri gerekmektedir. Günümüzde gıda üretiminde çeşitlilik ve teknolojik ilerlemenin artmasıyla pek çok ürün glutensiz olarak üretilebilmektedir. Bu ürünler daha sonra paketlenerek ve üzerine "gluten içermez" mührü basılarak piyasada satışa sunulmaktadır. Çölyak hastalarının mutlaka bu ürünler ile hazırlanan gıda yiyecekleri tüketmesi gerekmektedir. Bu diyet için olmazsa olmaz bir şart olarak görülür.
  • Çölyak hastalarının daha çok arpa, buğday, yulaf, çavdar gibi tahıllar ve bu maddelerden üretilen bulgur, makarna, erişte, ekmek, tarhana, irmik, kraker, börek, hamur tatlıları, kuskus, simit, kurabiye, bisküvi, pasta gibi besinler yerine pirinç, soya, fındık, kestane, fasulye, mercimek, patates gibi besinleri tercih etmeleri gerekir.
  • Çölyak hastalarının bol miktarda çiğ badem, ceviz, fındık, incir tüketilmesi önerilir.
  • Çölyak hastalarının dışarıda üretilen ve bilinmeyen gıdaları tüketmemesi önerilir. Bazen eser miktarda gluten bile hastanın ciddi şekilde etkilenmesine neden olabilir. Hatta evde hazırlanan glutensiz gıdaların yapımında bile gluten bulaşmış kap ve aletlerin kullanılması risk oluşturabilir.
  • Çölyak hastalarının diyete uymamayı alışkanlık haline getirmesi bir süre sonra bağırsak kanseri, şeker hastalığı, şizofreni gibi ciddi bazı sağlık sorunlarının yaşanmasına neden olabilir. Bu asla akıldan çıkarılmamalıdır.
  • Hem çölyak hastalarının hem de hasta yakınlarının çölyak hastalığı diyetini yaşam felsefesi haline getirmesi gerekir.

Ekstra Bilgiler

Çölyak hastalığı, ömür boyu süren bir hastalıktır ve tedavisi yalnızca diyet ile mümkündür. Çölyak hastalarına önerilen besinler arasında taze meyve ve sebzeler, et, balık, yumurta, süt ve süt ürünleri, gluten içermeyen tahıllar (mısır, pirinç, kinoa, karabuğday) bulunmaktadır. Ayrıca, çölyak hastalarının beslenme alışkanlıklarını düzenli olarak gözden geçirmeleri ve diyetisyen kontrolünde olmaları önemlidir.

Çölyak hastalığı konusunda toplumda farkındalığın artırılması ve bu konuda eğitimlerin verilmesi, hastaların yaşam kalitesini artırmak adına önemli adımlardır. Ayrıca, gıda üreticileri ve restoranların da bu konuda bilinçlenmesi ve çölyak hastalarına uygun menüler sunması gerekmektedir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni