Egzama Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi
24 Haziran 2024

Egzama Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Egzama Hastalığı

Egzama hastalığı, bulaşıcı niteliği olmayan kronik bir cilt hastalığıdır. Egzama, ciltte iltihaplanma ve kaşıntıya neden olur ve günümüzde yaygın olarak karşılaşılan bir sağlık sorunudur. Cilt hastalıkları kliniğine egzama şikâyeti ile gelen hastaların, cilt hastalıkları içerisindeki oranı neredeyse dörtte birini oluşturmaktadır. Egzama, vücudun birçok yerinde meydana gelebilir; ancak en yaygın olarak ellerde görülür.

Egzama hastalığının teşhisi genellikle kolaydır ve çıplak gözle rahatlıkla görülebilir. Bu nedenle, bazen kişiler kendi başlarına bile hastalığı teşhis edebilir. Egzamanın en belirgin belirtileri arasında ciltte kızarıklık, kaşıntı ve şişme bulunur. Hastalığın neden oluştuğu ve tedavisi konusunda birçok araştırma yapılmaktadır; ancak sebepleri konusunda net bir bulguya rastlanmamıştır. Bilinen en temel sebebi genetik faktörlerdir.

Egzama Hastalığı Belirtileri Nelerdir?

Egzama hastalığı ile mücadele eden bireylerin savunma mekanizmaları ve vücut dirençleri zamanla düşer. Bu nedenle egzama hastalarının bazı hastalıklara daha kolay yakalandığı gözlemlenmiştir. Egzama belirtileri, hastalığın evresine göre farklılık gösterebilir. Akut evrede ciltte kızarıklık, şişkinlik ve su kesecikleri görülür. Hastalar bir süre sonra şiddetli kaşıntı ve yanma hissi yaşarlar. Kronik evreye girildiğinde ise ciltte renk değişikliği ve deri kalınlaşması meydana gelir. Egzama iltihaplanma olduğu için kaşınmaya bağlı olarak hızla yayılabilir. Bulaşıcı bir hastalık olmamasına rağmen, iltihaplanmanın etkisiyle hastalığın vücuda yayılması mümkündür. Egzama en çok el, ayak ve yüz bölgesinde görülür.

Egzama Hastalığının Türleri Nelerdir?

  • El dermatiti
  • Bacak dermatiti
  • Alerjik dermatit
  • Toksik ekzama
  • Yuvarlak lezyonlu ekzama
  • Perioral dermatit
  • Atopik dermatit

Egzama Hastalığının Nedenleri ve Tedavisi Nasıl Yapılır?

Egzama hastalığının oluşmasına neden olan birçok faktör bulunmaktadır. Bu faktörlerin bir kısmı dışsal, bir kısmı ise içsel etkilere dayanır.

  • Egzama hastalığı, birçok cilt hastalığı gibi karaciğerden beslenir. Bu nedenle beslenme alışkanlıklarının büyük önemi vardır. Bazı besin maddelerinin tüketimi egzamanın artmasına ve kaşınmasına neden olabilir. Bu besin maddeleri arasında domates, limon, acılı yiyecekler, turşu, baharat, işlenmiş gıdalar ve asitli içecekler bulunur. Ayrıca aşırı kahve tüketimi de egzamayı tetikleyebilir.
  • Bazı bünyelerin cilt hassasiyeti çok fazladır. Bu tür ciltler için bazı temizlik maddeleri alerjik etki yapabilir. Özellikle aşırı parfüm içeren deterjanlar, sabunlar ve kalitesiz temizlik maddeleri egzama hastalığını tetikler. Bu nedenle iyice durulanmayan kıyafetlerin giyilmemesi ve kalitesiz temizlik ürünlerinin kullanılmaması önerilir.
  • Bazı ilaç ve kremlerin etkisiyle de egzama hastalığı oluşabilir.
  • Egzama hastalığının oluşmasının en temel sebebi genetik faktörlerdir.

Egzama hastalığının tedavisi için mutlaka bir dermatolog tarafından muayene edilmek gerekir. Genellikle krem ile tedavi edilen bu hastalık için yeni tedavi yöntemleri de uygulanabilmektedir. Tedavi sürecinde hastaların beslenme alışkanlıklarına dikkat etmeleri ve alerjen maddelerden uzak durmaları önemlidir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Deri Hastalıkları Nelerdir?

Deri Hastalıkları Nelerdir?

Beyaz Parmak Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Beyaz Parmak Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Veba Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Veba Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Romatolojik Hastalıklar Belirtileri ve Tedavisi

Romatolojik Hastalıklar Belirtileri ve Tedavisi

Dil Hastalıkları Nelerdir?

Dil Hastalıkları Nelerdir?

Güncel

Mani Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Mani Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Aşk Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Aşk Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi