Koah Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi
20 Haziran 2024

Koah Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Koah Hastalığı, Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı olarak da bilinir ve amfizem, kronik bronşit, geri dönüşümsüz astım ve bazı bronşiektazi türlerini içeren, ilerleyici bir akciğer hastalığıdır. Bu hastalıkta nefes darlığı şikâyeti yaygındır. Birçok kişi nefes darlığı ve öksürüğü yaşlanmanın normal bir parçası olarak zanneder. Hastalığın ilk evrelerinde belirtiler görülmeyebilir. Koah hastalığı, gözle görülür derecede nefes darlığı olmaksızın yıllarca gelişebilir. Hastalığın daha gelişmiş evrelerinde, semptomlar görülmeye başlar. Bu nedenle, aşağıda açıklayacağımız semptomların herhangi birini gördüğünüzde, doktorunuza danışmanız gerekir.

Koah Hastalığı Belirtileri Nelerdir?
  • Nefes darlığı
  • Sık öksürük
  • Hırıltı
  • Göğüste sıkışma

Koah Hastalığının Nedenleri

Gelişmiş ülkelerde Koah hastalığının en büyük nedeni sigara içmektir. Koah'lı insanların yaklaşık yüzde 90'ı sigara içici veya eski içicidir. Sigara içenlerin yüzde 20 ile yüzde 30'unda Koah gelişir. Ayrıca akciğer fonksiyonlarını düşürür. Koah'lı birçok insan 40 yaşın üzerindedir ve en azından sigara içme öyküsü vardır. Ne kadar uzun süre sigara içilirse, Koah riski o kadar yüksek olur. Sigara dumanına ek olarak, boru dumanı ve ikinci el duman da Koah'a neden olabilir. Astım ve sigara dumanına maruz kalma, Koah riskini daha da artırır. İşyerinde kimyasallara ve dumanlara maruz kalınması da Koah hastalığının gelişmesine yol açabilir. Uzun süre hava kirliliğine maruz kalma ve toz teneffüs etme de Koah'a neden olabilir. Gelişmekte olan ülkelerde, tütün dumanı ile evler genellikle havalandırma açısından yetersizdir. Aileler rahatsız olmakla birlikte, yakıt dumanı solumaya maruz kalır. Koah gelişiminde genetik bir yatkınlık olabilir. Koah'lı insanların yüzde 5'ine varan oranda alfa 1 antitripsin denilen bir protein eksikliği görülür. Bu eksiklik, akciğerlerin bozulmasına ve aynı zamanda karaciğeri etkilemesine neden olur. Başka genetik faktörler de olabilir. Koah bulaşıcı değildir.

Koah Hastalığının Tedavisi

Koah hastalığının henüz bir tedavisi yoktur. Bununla birlikte, yaşam tarzı değişiklikleri ve tedaviler, hastanın daha iyi hissetmesine, daha aktif kalmasına ve hastalığın seyrini yavaşlatmasına yardımcı olabilir. Tedaviye yardımcı olmak için, aile doktoruyla görüşülebilir. Aile doktoru hastaya, pulmonolog ile görüşmesini isteyebilir. Pulmonolog, akciğer rahatsızlıklarının tedavisinde uzmanlaşmış bir doktordur.

Koah Tedavisinin Hedefleri
  • Semptomları rahatlatmak
  • Hastalığın ilerlemesini yavaşlatmak
  • Egzersiz toleransını iyileştirmek (aktif kalma becerisi)
  • Komplikasyonları önlemek ve tedavi etmek
  • Genel sağlığı iyileştirmek

Koah hastalığı, yaşam kalitesini ciddi şekilde etkileyebilen bir durumdur. Bu nedenle, erken teşhis ve uygun tedavi ile hastalığın ilerlemesi yavaşlatılabilir ve hastaların yaşam kalitesi artırılabilir. Sigara içmeyi bırakmak, düzenli egzersiz yapmak ve sağlıklı bir yaşam tarzı benimsemek, Koah'la daha iyi başa çıkmanıza yardımcı olabilir. Eğer siz veya sevdikleriniz bu belirtileri yaşıyorsa, bir sağlık profesyoneli ile görüşmeniz önemlidir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni