6 Hastalık Belirtileri ve Tedavisi
26 Temmuz 2024

6 Hastalık Belirtileri ve Tedavisi

6. Hastalık: Tanımı ve Genel Bilgiler

Genellikle süt çocuklarında (6 ay ile 3 yaş arası) görülen 6. hastalık, anne ve babaların en çok korktukları hastalıklar arasında yer almaktadır. Çocukları yatağa düşürebilen bu hastalık, özellikle kış aylarında çocukları etkisi altına alır. 6. hastalık olarak bilinen bu hastalığa virüslerin neden olduğu bilinmektedir.

6. hastalığa neden olan virüsler A ve B olmak üzere iki tip şeklindedir. Çoğu çocuğun geçirdiği 6. hastalık tipi, tip B'dir. 6. hastalıkta tip B'yi geçirmiş olan çocuklar bu hastalığa karşı ömür boyu bağışıklık kazanırlar. Yani bu hastalığı bir defa geçiren çocuk yaşamı boyunca bir daha 6. hastalığı geçirmez. Ancak A tipi virüste durum öyle değildir ve bağışıklığın baskılanması sonucu virüs vücutta tekrar aktifleştirip hastalığa neden olabiliyor.

6. Hastalığın Belirtileri

Yüksek ateş ile başlayıp, vücutta kızarıklıklar ve deride döküntüler şeklinde seyreden bir hastalık olması nedeniyle kızamık, havale, diş çıkarma, üst solunum yolu iltihabı, idrar yolu iltihabı ve benzeri pek çok ateşli hastalıkla karıştırılabilmektedir. Aynı zamanda solunum yolu ile bulaşan bu hastalığın etkeni genellikle human herpes virüsü 6 olup, bazen de human herpes virüsü 7 olabilmektedir. Maalesef ki hastalıktan korunabilmek amacı ile geliştirilmiş bir aşı bulunmamaktadır. Solunum yolu ile bulaşan 6. hastalığın kuluçka süresi 9 ile 10 gün arası olup, yüksek ateş ile başlamaktadır. Ateş yaklaşık 3-4 gün sürebilir ve ardından ateş birden düşer ve deride döküntüler başlar. Bu hastalığa, hafif boğaz kızarıklığı, burun akıntısı, hafif ishal, göz kapaklarında şişlik, boyunda lenf bezi büyümesi gibi semptomlar da zaman zaman eşlik edebilir.

6. Hastalık Belirtileri Nelerdir?

Hastalığın en önemli belirtisi virüs vücuda girdikten 9-10 gün sonra görülen ve 40 dereceyi bulan yüksek ateştir. Üç, dört gün sürebilen yüksek ateşin düşmesi ile deride kızamığa benzeyen kırmızı görünümlü lekeler belirmeye başlar ve tüm vücuda yayılır. Kırmızı lekelerin ardından deride pullanma ile döküntüler başlar. Yüksek ateş ile ateşe eşlik eden çocukta titreme, ellerde ve ayaklarda hafif morarma, huzursuzluk, kasılma, baş ağrısı, bulantı, kusma, dalgınlık, şuur kaybı, sayıklama gibi semptomlarda gözlemlenebilmektedir. Eğer çocuk yeteri kadar sıvı alamamış ise ciltte kuruluk, halsizlik ve gözlerde hafif çökmeler de görülebilir. Hasta olan çocuğun öksürmesi ile havaya yayılan damlacıklar, hastalığın başka bebeklere bulaşmasını sağlayacağı için önlemler alınmalı kalabalık ortamlardan uzak tutulmalıdır.

6. Hastalık Tedavisi Nasıl Yapılır?

6. hastalık semptomlarından dolayı teşhisi zor konulan bir hastalıktır. Bu nedenle bebeklerde, ateşi düşen çocuğun tekrar ateşlenmesi, ateş düşmeden deride döküntülerin başlaması, dalgınlık, tekrarlayan kusmalar, kasılmalar, sayıklama, nefes almada güçlük, şiddetli öksürük gibi ciddi durumlar gözleniyorsa acilen müdahaleye gerek duyulabileceği için çocuk doktoruna gidilmesi gerekmektedir. Hastalığa ait özel bir tedavi yolu yoktur, ancak bebeğin ateşinin düşürülmesi yapılması gereken ilk müdahaledir ve ateş düşse de sürekli ölçülerek kontrol edilmelidir. Bunun dışında bebeğin bol sıvı tüketmesi sağlanmalıdır ve bu hastalıkta beslenme çok önemlidir. Çünkü çocuklar hasta olduklarında iştah kaybı olur ve yeteri kadar besin tüketmezler böylelikle zaten zayıf olan bağışıklık sistemleri, hastalığa karşı daha dirençsiz ve savunmasız bir hal alır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Uygun

26 Temmuz 2024 Cuma

Çocuğumda yaklaşık dört gündür yüksek ateş var ve bugün ateşi düştü ancak derisinde kırmızı lekeler çıkmaya başladı. Bu belirtiler 6. hastalığın belirtileri olabilir mi? Ayrıca, çocuğumu kalabalık ortamlardan uzak tutmam gerektiğini okudum. Ne kadar süre boyunca bunu yapmalıyım?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Uygun,

Öncelikle çocuğunuzun sağlığı için endişelendiğiniz için sizi anlıyorum. Belirttiğiniz semptomlar, yani yüksek ateş ve akabinde ortaya çıkan kırmızı lekeler, 6. hastalığın (roseola) belirtileri olabilir. Bu hastalık çocuklarda sıkça görülen bir viral enfeksiyondur ve genellikle 3-5 gün süren yüksek ateşten sonra düşer ve sonrasında döküntüler ortaya çıkar.

Bu hastalık genellikle hafif seyreder ve kısa sürede kendi kendine iyileşir. Ancak, çocuğunuzun ateşi düşmesine rağmen düküntüler devam ediyorsa ve başka rahatsızlıklar görüyorsanız, bir doktora başvurmanızda fayda var.

Kalabalık ortamlardan uzak tutma konusuna gelince, çocuğunuzun başkalarına bulaşmaması ve bağışıklığının güçlenmesi için hastalık belirtileri tamamen geçene kadar (genellikle yaklaşık bir hafta) kalabalık ortamlardan uzak tutmanız iyi olacaktır.

Geçmiş olsun, umarım çocuğunuz en kısa zamanda sağlığına kavuşur.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Güncel

Kuru Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Kuru Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Ayak Hastalıkları Belirtileri ve Tedavisi

Ayak Hastalıkları Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

İshal Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

İshal Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi