Safra Kesesi Hastalıkları Belirtileri ve Tedavisi
23 Temmuz 2024

Safra Kesesi Hastalıkları Belirtileri ve Tedavisi

Safra Kesesi Hastalıkları

Safra kesesi, karaciğerin altında yer alan armut biçiminde bir organdır. Safra kesesinin temel görevi, karaciğerde üretilen safra sıvısının önemli bir kısmını depolamak ve yoğunlaştırmaktır. İhtiyaç duyulması halinde safra kanalına aktararak ince bağırsağa gönderir. Safra kesesinde oluşan hastalıkların en belirgin belirtileri, karın bölgesinin sağ üst kısımlarında oluşan ağrılar ve hazımsızlık olarak kendini gösterir. Safra kesesinin kimyasal özelliklerinde meydana gelen bozulmalar, çeşitli hastalıklara yol açabilir.

Safra Kesesi Taşları

Safra kesesi taşları, safra kesesinde bulunan kolesterol veya pigmentlerin, safra kesesinde bulunan maddelerin oranlarındaki bozulmalar sonucu çökelti meydana getirmesi ile ortaya çıkan oluşumlardır. İlk oluşumlar pigment birikintileri ve kolesterol kristalleri şeklinde başlar, zamanla katılaşarak safra taşlarını meydana getirirler. Bu taşlar, normal röntgen gözlemlerinde görünmezler; sadece içeriğinde kalsiyum miktarı fazla olanlar görünür. Safra kesesi taşları genellikle 20 ile 40 yaş arasında daha sık görülür ve kadınlarda erkeklere oranla daha yaygındır. Aşırı kilo sorunu olanlar, hamileler ve fazla doğum yapmış bayanlar arasında daha yaygındır. Safra kesesi taşlarının teşhisi ultrasonografi ile konulur; ek olarak MR veya bilgisayarlı tomografi yöntemleri de kullanılabilir. Taşların tedavisi genellikle cerrahi yöntemle safra kesesinin alınmasıdır. Taşların kırılması veya ilaçla eritilmesi gibi yöntemler de mevcuttur, ancak bu yöntemler uzun süre gerektirir ve genellikle ameliyat olması sakıncalı olan hastalara uygulanır.

Safra Kesesi Polipleri

Safra kesesi polipleri, safra kesesinde görülen iyi huylu tümörlerin genel adıdır. Yaşam boyu görülme sıklığı %1-3 arasındadır ve genellikle farklı şikayetler sonucu yapılan ultrason taramaları ile ortaya çıkar. Safra kesesinde kolesterol polipleri, adenomlar, iltihaplı polipler, safra kesesi adenomları ve safra kesesi kanserleri olmak üzere beş farklı tip polip vardır. Poliplerin tedavisi safra kesesi taşlarının tedavisinde olduğu gibi cerrahi yöntemle safra kesesinin tamamen alınmasıdır.

Safra Kesesi Tıkanması ve İltihapları

Safra kesesi iltihaplarının en yaygın sebebi, safra kanalında meydana gelen tıkanma sonucu oluşur. Tıkanmanın başlıca sebebi safra kesesinde oluşan taşlardır; ayrıca tümörler de tıkanmaya neden olabilir. Tıkanma, safra kesesinde basıncı artırarak kese duvarını besleyen damarlara daha az kan gelmesine ve doku ölümlerine, hatta kangrene sebep olabilir. Mikroorganizmalar için uygun bir zemin hazırlayarak iltihaplanma ve ödem oluşumlarına neden olabilirler. Safra kesesi iltihabının belirtileri, karın üst sağ bölgesinde başlayan ve iki kürek kemiği arasına kadar uzanan şiddetli sancılar, bulantı, kusma ve bazen yüksek ateş olarak ortaya çıkar. Tedavisi genellikle cerrahi yöntemle safra kesesinin tamamen alınmasıdır. Diyabet gibi ameliyat olması sakıncalı hastalarda ilaçla tedavi yöntemleri uygulanır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Güncel

Unutkanlık Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Unutkanlık Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Als Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Als Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Zatürre Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Zatürre Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi