Bronşit Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi
21 Temmuz 2024

Bronşit Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Bronşit Hastalığı

Solunum sistemimizin önemli bir parçası olan akciğerlerde, solunumla gelen havanın ikiye ayrılmasını sağlayan boru biçimindeki yapılar "bronş" olarak adlandırılmaktadır. Çeşitli nedenlerden dolayı bronşların iltihaplanmasıyla ortaya çıkan hastalığa "bronşit" denir. Bronşit hastalığı akut ve kronik olmak üzere ikiye ayrılır. Bu hastalık özellikle sonbahar ve kış mevsimlerinde daha sık görülmektedir. Erkeklerde kadınlara göre daha fazla ortaya çıkmaktadır. Zayıf bireylerde ise şişman bireylere göre daha yaygındır. Bronşit akut haldeyken tedavi edilmezse, önce kronik bronşite, daha sonra ise bronşektaziye dönüşebilir.

Akut Bronşit Hastalığı Belirtileri Nelerdir?

  • Geçmeyen Kuru Öksürük: Bronşitin neden olduğu öksürük, bazen kuru olmakla beraber çoğunlukla balgamlı olarak görülür. Bronşit hastalığında görülen öksürük, yoğundur ve şiddetlidir. Sık öksürme nedeniyle göğüs ve karın bölgesinde kasılmalar ve ağrılar meydana gelir. Bazı durumlarda kaburga kemikleri bile zarar görebilir. Öksürükler tedavi edilse bile haftalarca sürebilir.
  • Hırıltılı Solunum: Bronşların iltihaplanmasıyla daralmalar olur. Bu daralma ve balgam, solunumu zorlaştırdığı için solunum esnasında hırıltılı seslere neden olabilir.
  • Balgamın Rengi: Bronşit hastalığında balgam çoğunlukla şeffaf, sarı, sarımsı gri veya yeşil renktedir.
  • Diğer Belirtiler: Genel bir halsizlik, ateş ve üşüme görülebilir. Göğüs bölgesinde öksürük kaynaklı ağrılar olur.

Kronik Bronşit Hastalığı Belirtileri

Kronik bronşitteki belirtiler, akut bronşit belirtilerine ilaveten öksürüğün aylarca sürmesi ve çoğunlukla her yıl aynı dönemlerde tekrarlamasıdır. Öksürükler özellikle sabahları, kış aylarında ve nemli havalarda artar.

Bronşit Hastalığı Nedenleri:

Akut bronşit hastalığında çoğunlukla soğuk algınlığı ve gribe yol açan virüsler sebep olur. Bakteriyel ve viral akut bronşitler bulaşıcıdır. Enfeksiyona genellikle virüsler sebep olmaktadır. Virüslerin dışında da bazı mikroorganizmalar enfeksiyona neden olabilir.

Kronik bronşit ise sigara içenler veya sigara dumanına maruz kalanlarda, hava kirliliği olan yerlerde yaşayanlarda ve kimyasal maddeleri soluyan bireylerde daha yaygındır. Bulaşıcı olmayan kronik bronşit hastalığı, zamanında tedavi edilmezse ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir.

Bronşit Hastalığı Tedavisi:

Akut bronşit hastalığında, bronşlara fazla zarar vermeden iyileşme görülmektedir. Hastaya gerekli semptomatik tedavi yöntemleri uygulanır. Bu yöntemler arasında analjezikler, antipiretikler, dekstrometorfan veya kodein içeren öksürük şurupları, mukolitikler ve antihistaminikler bulunur. Sigara içen bireylerin bu aşamada sigarayı bırakması gereklidir. Bu safhadaki hastalarda antibiyotiklerin kullanımı pek tavsiye edilmez; ancak uzmanlar gerekli görürse eritromisin, azitromisin veya doksisiklin gibi antibiyotiklerin kullanımını uygun görebilir. İlaçlı tedaviler genellikle en fazla iki hafta sürer. Bazı durumlarda antiviral ilaçlar da kullanılabilir. Bireyin yeterince su tüketmesi, balgamın yoğunluğunu azaltarak vücuttan atılmasını kolaylaştırır.

Kronik bronşit tedavisinde ise bireyin durumuna bağlı olarak, solunum yollarını açmak için iltihabı azaltıcı steroidler ve bronkodilatörler kullanılabilir. Bu haldeki hastalarda tedavi yöntemi kişiden kişiye farklılık gösterebilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

İlginizi Çekebilir

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Domates Fidanı Hastalıkları Nelerdir?

Domates Fidanı Hastalıkları Nelerdir?

Hayvan Hastalıkları Nelerdir?

Hayvan Hastalıkları Nelerdir?

Hastalık Çeşitleri Nelerdir?

Hastalık Çeşitleri Nelerdir?

Alaca Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Alaca Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Sindirim Sistemi Hastalıkları Belirtileri ve Tedavisi

Sindirim Sistemi Hastalıkları Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Zührevi Hastalıklar Nelerdir?

Zührevi Hastalıklar Nelerdir?

Güncel

Sedef Hastalığı Çeşitleri Nelerdir?

Sedef Hastalığı Çeşitleri Nelerdir?

Güncel

Sarkoidoz Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Sarkoidoz Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi