Kuş Hastalıkları Nelerdir?
24 Temmuz 2024

Kuş Hastalıkları Nelerdir?

Kuş Hastalıkları

Genellikle kafeste beslenen kuş türlerinde görülen hastalıklar, dikkatli bakım gerektirir. Kuşların evde beslenmesi, evde yaşayan kişilere hastalık bulaşma riskini de beraberinde getirebilir. Özellikle bebekler, bünyesi hassas kişiler, astım hastaları ve yaşlı insanlar için bu risk daha yüksektir.


Mantar

Bu hastalığın belirtileri, kuşların bazı bölgelerinde tüylerin dökülmesi ve tiftik tiftik olmasıdır. Kuşlar bitliymiş gibi kaşınır. Eğer kafeste birden fazla kuş var ise, mantar hastalığı diğer kuşlara da bulaşabilir. Nizoral şampuan ile kafesin her yeri iyice temizlenmeli, mamalıklar, yemlikler ve suluklar temizlenmelidir.

Solunum Yolları Bozukluğu Hastalığı

Yanlış beslenme, bozuk mama ve mikroplu gıdalardan kaynaklanan bir hastalıktır. Bu hastalığın belirtileri, kuşun ağzını sürekli açıp kapatması ve kuyruğunu sallamasıdır. Tedavi için, her gün suluğuna 1-2 damla vitamin damlatılarak iyileşme süresi beklenir.

İshal

Mikroplu ishal ve gıdaya yönelik ishal olarak iki tür vardır. Mikrobik olmayan ishalde, kuşa mama ve yumurta yedirilmez; bunun yerine ince yem ile yulaf ezmesi verilir. Yemliklerine haşlanmış patates koyulmalı ve kaybettiği suyu geri alabilmesi için taze yeşil yapraklı sebzeler (marul, roka, ıspanak gibi) verilir. Mikroplu ishalde, hayvanın pisliğinden tahlil yapılarak ilaç tedavisine başlanılır. İshali önlemenin en iyi yolu, mamalıkların, sulukların ve kafesin sürekli temizlenmesidir.

İştahsızlık

Bu hastalığın ilk belirtileri kuşta yem yememe, iştahsızlık ve durgunluktur. Tedavi için, kuşa sürekli aynı yem verilmeli ve farklı cinste yem verilmemelidir. Kafesin içerisine birden fazla yemlik konulmalı ve yemliklere farklı türlerde yemler konularak kuşa seçim hakkı verilmelidir. Ayrıca iştah açıcı şuruplar ve yeşil yapraklı sebzeler de verilebilir.

Halsizlik

Kuşta son zamanlarda güçsüzlük, halsizlik, yem yemek istememe, bazı zamanlarda ötmeme ve yerinden kıpırdamama gibi durumlar görülüyorsa, bu hastalığa yakalanmış olabilir. Halsizlik, kötü kokulu yerlerde bulunma, havasız ortam ve yetersiz beslenmeden kaynaklanabilir. Tedavi için, kuşun iyi beslenmesi, temiz ve steril bir ortamda bulunması, gün ışığından bolca faydalanması ve vitamin ilaçları kullanması gerekmektedir.

Aşırı Yağlanma

Kuşlar ağır ve hantallaşır, ötme istekleri azalır, az yem yerler, nefes alıp verirken zorluk çekerler ve güçleri azalır. Bu hastalığın nedeni dengesiz beslenmedir. Ayrıca kuşları küçük kafeslere koymak da aşırı yağlanmaya neden olabilir. Bu tip hastalıklı kuşlar tedavi edilirken, rahat hareket edecekleri kafeslere alınmalı ve kilo aldırıcı besinlerin tüketimi kesilmelidir. Kuşa yediği yemi eritecek oranda yem verilir ve hastalığın iyileşmesi beklenir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni