Cilt Hastalıkları Kaşıntı Belirtileri ve Tedavisi
23 Temmuz 2024

Cilt Hastalıkları Kaşıntı Belirtileri ve Tedavisi

Cilt Hastalıkları ve Kaşıntı

Cildimiz, dış etkenleri hissetmemizi sağlayan ve vücudumuzu kaplayan önemli bir duyu organıdır. Oldukça fonksiyonel bir yapı olan cilt, üzerinde bulunan ince kıllar sayesinde hassasiyetini artırır ve kaslar ile diğer iç organları dış etkenlerden korur.

Normal insanlarda bebeklik döneminde bağışıklık sisteminin tam oturmamış olması nedeniyle ortaya çıkan cilt sorunlarına yetişkinlerde pek rastlanmaz. Ancak ilerleyen yaşlarda hücre yıkımları ve bağışıklık sisteminin etkisini kaybetmesi ile cilt sorunları tekrar gündeme gelmeye başlar. Sağlıklı bünyelerde gerçekleşen cilt hastalıkları ve kaşıntının oluşması; karaciğer ve diğer bezelerin dengesiz çalışması ile doğrudan bağlantılı olabilir.

Cilt Hastalıkları ve Kaşıntı Neden Oluşur?

Vücudun tamamında veya bölgesel bir kısmında kaşıntı oluşabilir. Kaşıntının nedenini öğrenmek için öncelikle kendinizi tanımanız gerekir. Eğer yediğiniz bir şey karşılığında cildiniz tepki veriyor ve kaşınıyorsa, bu bir cilt sorunu olduğundan kendiniz tedbir alabilirsiniz. Fakat bununla ilgili olmadığını düşünüyorsanız, bitlenme veya diğer cilt sorunları olabileceğini düşünebilirsiniz.

Uyuz Hastalığı

Uyuz hastalığı, parmak araları, bel çevresi, bilek içleri, genital bölgeler, diz arkaları, dirsek içleri, kürek kemikleri arası, yüz, avuç içi, ayak tabanı ve kafa derisinde kendini gösterir. Cildi kaşıntıran bir hastalıktır ve hastalık süresi birkaç ayı bulabilir. Bulaşıcıdır ve aynı evde kalan kişilere bulaşabilir. Bu hastalıkta cilt üzerinde gözle görülmeyen böcekler bulunur. Böceğin merkezinin bulunduğu yer şiddetli kaşınır. Bunların vücuttan uzaklaştırılması için ilaç tedavisi önerilir.

Krem tedavisi üç ya da dört gün uygulandığında hastalık geçer. Bu kremlerden biri yüzde 5'lik permetrin krem (Elimite)'dir. Bir başka kaşıntı losyonu ise Lindone Losyon'dur. Bu ilacı iki yaşından küçük çocuklar, hamileler ve elli kilodan az ağırlığa sahip kişilerin kullanması uygun değildir.

Egzama

Cilt kaşıntısına neden olan bu hastalık, daha çok bağışıklık sistemi zayıf bünyelerde ortaya çıkar. Ciltte kızarıklık, şişme ve kaşıntı en önemli belirtileridir. Egzamalar, atopik bünyelerde psikolojik durumun bozulması ile de ortaya çıkabilir. Tedavi için öncelikle egzamanın neden kaynaklandığının bilinmesi gerekir. Nedeni bulunduktan sonra hekim tarafından uygulanacak tedavi ile tamamen veya kısmen yok edilebilir. Oluşumuna etki eden faktörler tekrar oluştuğunda egzama da yeniden ortaya çıkabilir.

Mevsimsel Etkenlerin Cilt Hastalıkları ve Kaşıntıya Etkisi

Özellikle bahar ayları ile polen sezonu da açılmış olur. Polenler havada uçuşurken cildimiz üzerinde görünmeyen bir tabaka oluştururlar. Polenler cilt üzerine yapıştığında kimyasal salgılar salgılarlar ve cilde tutunurlar. Bu durum, cildin kaşıntı olarak tepki vermesine neden olur. İleri vakalarda kaşıntı kızarıklık oluşturabilir. Kendiliğinden geçme ihtimali yüksektir.

Sıcak havalarda cildin nemli bölgelerinde mantar oluşması da kaşıntının nedenleri arasındadır. Kasıklar, bel çevresi, koltuk altları ve kulak içleri mantar oluşumuna açık bölgelerdir. Bu durumda M-Fro isimli losyonun kaşıntı olan bölgelere sürülmesi kaşıntıyı giderecektir.

Soğuk havalarda da cilt kurumasına bağlı olarak kaşıntılar meydana gelir. Bu durumun düzeltilmesi için cildi nemlendirici krem ve losyonların yanı sıra yine M-Fro isimli losyon işe yarayacaktır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Emir Yasin

23 Temmuz 2024 Salı

Kaşıntım bir türlü geçmiyor, acaba egzama olabilir mi? Cildimde kızarıklıklar ve şişmeler de var. Bu belirtiler egzama ile uyuyor mu?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Emir Yasin, kaşıntı, kızarıklık ve şişme gibi belirtiler egzamanın yaygın belirtileri arasında yer alıyor. Ancak kesin bir teşhis koymak için bir dermatoloğa başvurmanı tavsiye ederim. Uzman bir doktor, cildini inceleyerek doğru teşhisi koyabilir ve uygun tedaviyi önerebilir. Geçmiş olsun!

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Güncel

Omurga Hastalıkları Nelerdir?

Omurga Hastalıkları Nelerdir?