Altıncı Hastalık Belirtileri ve Tedavisi
21 Temmuz 2024

Altıncı Hastalık Belirtileri ve Tedavisi

Altıncı Hastalık

Altıncı hastalık, pek çoğumuzun bilmediği, duymadığı bir hastalık olup genellikle 6 ay ile 3 yaş arasındaki süt çocuklarında, özellikle de bebekliğin 9. ayında sıklıkla rastlanan bir rahatsızlıktır. Kış, ilkbahar ve sonbahar aylarında çok sık karşılaşılan altıncı hastalık, semptomları nedeni ile anne ve babaları en çok korkutan hastalıklar arasındadır. Bebekliğin ilk 6 aylık döneminde anne karnındayken göbek bağından geçen antikorlar bebeği korumaktadır. Bu nedenle ilk 6 ay boyunca bebeklerin bu hastalığı geçirme riskleri yok denecek kadar azdır. Altıncı hastalığa herpes virüs tip 6, nadir olarak da herpes virüs tip 7 adı ile anılan iki tip virüs neden olmaktadır. Bu hastalıktan korunmak amacı ile henüz geliştirilmiş bir aşı bulunmamaktadır. Solunum yolu ile bulaşan hastalığın kuluçka süresi 9 ile 10 gün arasında olmakta ve en belirgin belirtisi 40 dereceyi bulan yüksek ateş olmaktadır. İki tip olarak ele alınan bu hastalıkta, herpes virüs tip 6 geçiren çocuklar bu hastalığa karşı bağışıklık kazanır ve hayatları boyunca bir daha bu hastalığa yakalanmazlar. Ancak herpes virüs tip 7 geçiren çocuklar nadiren de olsa bağışıklığın baskılanması sonucu aktifleştirilerek tekrar hastalık yapabilirler.

Altıncı Hastalık Belirtileri

Altıncı hastalık, yüksek ateş ile başlayıp, ateş düştükten sonra vücutta kızamık şeklinde kızarıklık ve deri döküntüsü şeklinde devam eder. Yüksek ateşin düşmesi kişiden kişiye değişir ve bazı bebeklerde 3-4 gün sürerken bazı bebeklerde 1 hafta boyunca devam edebilir. Altıncı hastalık semptomlarından dolayı çoğu kez başka hastalıklarla karıştırılabilmektedir. Yüksek ateş, deride kızarıklık ve döküntüler nedeniyle kızamık, havale, diş çıkarma, üst solunum yolu enfeksiyonları ya da idrar yolu enfeksiyonları ile karıştırılabilmektedir. Deri döküntüleri genelde ateş düştükten sonra başlar. Eğer bebeğin ateşi düşmeden döküntüler başlamışsa, 3-4 gün devam eden ateşten sonra bebek yeniden ateşlenirse, ciddi baş ağrısı varsa, tekrarlayan kusmalar varsa, uykuya eğilim, sayıklama, kasılma, ense sertliği ve hareketsizlik gibi ciddi durumlar söz konusu ise acil müdahale gerekmektedir ve hiç zaman kaybetmeden bir çocuk uzmanına gidilmelidir.

Altıncı Hastalık Belirtileri Nelerdir?

Hastalığın en belirgin belirtisi çoğu kez 40 dereceyi bulan yüksek ateş, vücutta meydana gelen ve kızamığa benzeyen kızarıklıklar, derinin pul pul olması ve ölü deri döküntüleri gibi belirgin belirtileri vardır. Bunların yanında hafif boğaz kızarıklığı, göz kapaklarında şişlik, burun akıntısı, boyunda lenf bezi büyümesi, halsizlik, ciltte kuruluk, boğazda yaralar ve ishal gibi durumlar da söz konusu olabilmektedir. Bazı bebeklerde ise yüksek ateşten dolayı, kasılmalar, ellerde ve ayaklarda hafif morarma, titreme, sayıklama gibi durumlar gözlemlenebilir.

Altıncı Hastalık Tedavisi Nasıl Yapılır?

Altıncı hastalığın bilinen ve uygulanan bir tedavisi yoktur. Bu nedenle ilk yapılan şey bebeğin havale geçirmemesi için yüksek olan ateşi düşürmektir. Ateş düşmüş olsa da bebeğin ateşi sürekli ölçülerek kontrol altında tutulmalıdır. Altıncı hastalıkta iyi beslenme oldukça önem taşır. Hasta olan bebeklerde genel olarak yeme içme problemi de olacağından bebeğin bol sıvı alması sağlanmalı ve yiyebileceği yumuşak kıvamlı çorbalar, taze sıkılmış meyve suları hazırlanmalı ve verilmelidir. Altıncı hastalıkta antibiyotik kullanımına genellikle gerek duyulmamaktadır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Bitki Hastalıkları Nelerdir?

Bitki Hastalıkları Nelerdir?

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Sindirim Sistemi Hastalıkları Belirtileri ve Tedavisi

Sindirim Sistemi Hastalıkları Belirtileri ve Tedavisi

Uyku Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Uyku Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Arı Hastalıkları Nelerdir?

Arı Hastalıkları Nelerdir?

Addison Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Addison Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Büyüklük Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Büyüklük Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi