Behçet Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi
25 Temmuz 2024

Behçet Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Behçet Hastalığı

Behçet Hastalığı, ilk olarak Türk doktor Hulusi Behçet tarafından 1937 yılında tanımlanmıştır. Vücudun belli bölgelerinde zaman zaman ortaya çıkan iltihaplı yaralara Behçet hastalığı denir. Behçet hastalığının belli ve kesin bir tedavisi bulunmamaktadır. Hastalığın adı, tanı ve belirtilerini ortaya koyan doktorun soyadı ile adlandırılmıştır. Behçet hastalığı, vücudun bütününü etkileyen bir hastalıktır. Behçet hastalığı ilk olarak ağız bölgesinde görülmektedir. Ağız bölgesinde görülen aft şeklindeki yaralar zamanla kasık bölgelerine doğru yayılır. Daha sonra göz, eklem, beyin ve kalp damarlarında iltihaplı yaralar şeklinde kendini gösterir. Behçet hastalığı, bağışıklık sisteminde meydana gelen düzensizlik sonucunda oluşan bir hastalıktır. Behçet hastalığı bulaşıcı bir hastalık değildir.

Ülkemizde yaklaşık 300 kişiden birinde görülmektedir. Behçet hastalığı genellikle 20-40 yaş arası kişilerde çok sık görülmektedir. Behçet hastalığının ülke geneli dağılımına bakıldığında ise bu hastalık daha çok İpek Yolu üzerinde bulunan ülkelerde çok sık görülmektedir. Bunun yanı sıra Akdeniz, Orta Doğu ve Uzak Doğu ülkelerinde de yaygındır. Behçet hastalığı kadınlardan çok erkeklerde görülmektedir.

Behçet Hastalığı Neden Olur?

Behçet hastalığına neden olan faktörler net bir şekilde bilinmemesine rağmen zararlı mikropların ve bazı kalıtsal özelliklerin bu hastalığa neden olduğu düşünülmektedir. Bazı genlerin taşıdığı hastalıklar Behçet hastalığına neden olmaktadır. Özellikle ağız bölgesine yerleşen ve aft ve uçuk gibi yaraların çıkmasına neden olan mikropların Behçet hastalığına yol açtığı düşünülmektedir. Kesin olmamakla birlikte bu mikropların ve virüslerin zamanla çoğalarak iltihaba ve Behçet hastalığına yol açtığı düşünülmektedir.

Behçet Hastalığı Belirtileri Nelerdir?

Bu hastalığın belirtileri her hastada aynı değildir. Hastalığın belirtileri ve şiddeti kişiden kişiye değişmektedir. Bunun yanı sıra yaşanan bazı problemler hastalığın belirtileri sayılmaktadır. Behçet hastalığının bazı belirtileri şunlardır:

  • Behçet hastalarının birçoğunda ağız kısmında yara görülmektedir. Ağız kısmında yara oluşumunun sürekli olması ve bu yaraların iltihaplanması hastalığın ilk belirtisi olarak kabul edilmektedir. Ağızda oluşan yaraların tekrarlanma sıklığı değişmektedir. Bu aft olarak bilinen yaralar iyileştiğinde iz bırakmazlar.
  • Genital bölgede oluşan yaralar. Bu bölgede oluşan yaralar ilk olarak sivilce şeklinde ortaya çıkarak zamanla kırmızı yaralara dönüşmektedir. Kırmızı yaralar tehlikenin habercisidir. Bu yaralar ağız bölgesinde oluşan aftların aksine geçse bile izleri kalır.
  • Gözde kızarıklık, kanlanma ve görme düzeyinin düşmesi ile göz damarlarında yaşanan iltihaplanma. Bu belirtiler her iki gözde de yaşanabileceği gibi tek gözde de görülebilir.
  • Deride yaraların çıkması ve bu yaraların zamanla iltihaplanması ve sertleşmesi.
  • Ayak, bacak ve bileklerde ağrı ve şişliklerin olması.
  • Kan damarlarının iltihaplanması.

Behçet Hastalığının Tanısı Nasıl Konur?

Birkaç belirtinin yaşanması ile mutlaka doktora başvurulması gerekmektedir. Behçet hastalığının tanısı "paterji" testiyle konulur. Paterji testinde öncelikle deri altına bir madde enjekte edilir. Bu maddenin iki gün içerisinde iltihaplanmaya neden olup olmadığına bakılır. Test olumlu çıkarsa tanı koymaya yardımcıdır. Fakat bu test tanı koymak için yeterli olmamakla beraber hastalığın tanısı için başka bir yöntem de bulunmamaktadır. Ancak yapılan kan testiyle birlikte tanı desteklenebilir.

Behçet Hastalığı Tedavisi Nasıl Yapılır?

Hastalığın şiddeti kişiden kişiye değişmektedir. Behçet hastalığının kesin bir tedavi yöntemi yoktur. Uygulanan tedavi yöntemi sadece hastanın şikayetlerini azaltmaktadır. Behçet hastalığının tedavisi hastalığın görüldüğü organa göre değişmektedir. Tanının konulması ile Kolsişin, kortikosteroid gibi bağışıklık sistemini güçlendiren ve bağışıklık sisteminde oluşan iltihaplanmayı azaltan ilaçlar kullanılabilir. Bu ilaçlar hastalığın kesin çözümü değildir. İlaç tedavisi sadece belirtilerin tekrarlanma sıklığını azaltır.

İlaç tedavisinin yanı sıra hastalık sürecinde hastanın sürekli kan testi, göz muayenesini yaptırması gerekmektedir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni