Endokrin Hastalıkları Belirtileri ve Tedavisi
22 Temmuz 2024

Endokrin Hastalıkları Belirtileri ve Tedavisi

Endokrin Hastalıkları

Endokrin hastalıkları, iç salgı bezleri tarafından salgılanan hormonlara bağlı olarak gelişen ve endokrin kliniklerinde takip edilmesi gereken hastalıklara verilen genel addır. Hormonlar, insan vücudunda bulunan organların pek çok işlevi yerine getirmesinde görev alırlar. Bu hormonlar büyüme, gelişme, üreme, metabolizma gibi birçok önemli vücut aktivitesinde görev alırlar. Bu nedenle de hayati öneme sahiptirler. Hormonların eksik ya da fazla salgılanması halinde pek çok endokrin hastalığı meydana gelebilir. Hipotalamus, paratiroid, hipofiz, kadınlarda overler, erkeklerde testis, tiroid, böbrek üstü bezi endokrin mekanizmasının oluşmasını sağlayan temel salgı bezleridir. Endokrin hastalıklarının teşhis ve tedavi işlemini gerçekleştiren tıp adamlarına ise endokrinolog ismi verilmektedir. Endokrinologlar hormonların az veya fazla salgılanmasına bağlı olarak hastalıkların tanı ve tedavisini yapar. Bu işlemler için genellikle kan sayımları ve görüntüleme teknikleri kullanılır ve hasta için en uygun olan tedavi planı hazırlanarak hastanın takibi yapılır.

Bilinen En Yaygın Endokrin Hastalıkları

  • Tiroid Hastalıkları: Tiroid bezinin yapısı ve salgıladığı hormonlara bağlı olarak ortaya çıkan endokrin hastalığıdır. Tiroid hastalığı türleri hipotiroidizm, hipertiroitizm, Graves hastalığı, tiroid iltihaplanması, tiroid nodülü ve tiroid kanseri olarak sıralanabilir.
  • Şeker Hastalığı (Diyabet): Diyabet hastalarının kan sayımında çok fazla miktarda şeker bulunduğu saptanır. Bu nedenle hastanın sürekli kan şekeri kontrolünün yapılması gerekir. Kontrol altında tutulmayan ve diyet yaptırılmayan hastalarda ilerleyen zamanlarda çok ciddi sağlık problemleri baş gösterebilir. Bunlar böbrek yetmezliği, kangren, görme duyusunun kaybı şeklinde sıralanabilir.
  • Hipofiz Bezi Hastalıkları: Hipofiz bezi beyinde bulunan salgı bezidir ve vücuttaki birçok organın çalışmasını etkiler. Hipofiz bezi tarafından salgılanan hormonların sayısı oldukça fazladır ve her hormonun işlevi birbirinden farklıdır. Bunlardan bazıları büyüme, bazıları kilo, bazıları ise tiroid ile alakalıdır.
  • Hipertansiyon: Tansiyon, kan basıncı demektir. Hipertansiyon denildiğinde ise hastanın kan basıncının yükselmesi kastedilir. Hipertansiyon özellikle yaş, kilo ve bazı sağlık sorunları ile yakından ilgilidir. Bu hastalığın kontrol altında tutulması bazen hayati önem arz eder.
  • Fazla Kilo ve Obezite Hastalıkları: Bu hastalık türü de endokrin hastalıkları içerisinde yer alır. Kilo artışının hormonal ve metabolizmadan kaynaklanan nedenlere bağlı olarak geliştiği durumlarda hastanın endokrin kliniğinde takip ve tedavisi yapılır. Fazla kilo, vücutta bulunan yağ oranı ile ilgilidir. Yağ oranı, elde edilen kalorinin harcanamadığı durumlarda artış gösterir. Bu durum bazen genetik faktörlerden de kaynaklanabilir.
  • Diğer endokrin hastalıkları ise metabolizma hastalıkları, hormonların salgı miktarından kaynaklanan hastalıklar, menopoz, osteoporoz, yağ metabolizmasından kaynaklanan hastalıklar, kısırlık, büyüme yavaşlığı, salgı bezinde oluşan tümörler şeklinde sıralanabilir. Bu hastalıkların birçoğu ömür boyu tedavi gerektirir niteliğe sahiptir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Domates Hastalıkları Nelerdir?

Domates Hastalıkları Nelerdir?

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Kan Hastalıkları Nelerdir?

Kan Hastalıkları Nelerdir?

Romatizma Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Romatizma Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Gut Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Gut Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

İshal Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

İshal Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Sara Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Sara Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Sarkoidoz Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Sarkoidoz Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Koyun Hastalıkları Nelerdir?

Koyun Hastalıkları Nelerdir?