Karaciğer Hastalıkları Belirtileri ve Tedavisi
25 Temmuz 2024

Karaciğer Hastalıkları Belirtileri ve Tedavisi

Karaciğer Hastalıkları

Karaciğer hastalıkları, birçok kişinin maruz kaldığı ve hayatı ciddi anlamda tehdit edebilen sağlık sorunları arasında yer alır. Karaciğer hastalıkları denildiğinde akla onlarca farklı hastalık gelmektedir. Bazı karaciğer hastalıkları herhangi bir belirti vermeden ilerlediği için tedavide geç kalınabilmektedir. Bazı hastalık türleri ise başladığı andan itibaren belirti vermeye başlar. Karaciğer hastalıkları tedavi edilebilen hastalıklardır. Aynı zamanda karaciğer nakli gerektiği durumlarda karaciğer nakli ile hastalık tedavi edilebilir.

Karaciğer Hastalıkları Nelerdir?

Karaciğer Yetmezliği

Karaciğer yetmezliği, karaciğere veya karaciğere komşu olan organlara bağlı olarak ortaya çıkabilir. Her yaşta görülebilir ve sebebi her zaman kesin olarak belirlenemez. Karaciğer yetmezliği tedavi edilse bile ilerleyen zamanlarda tekrar nüksetme olasılığı vardır. Nüksetme ihtimalini ortadan kaldırmak için öncelikle neden olan durumun bulunması gerekmektedir. Karaciğer yetmezliğinde en önemli belirti sabahları idrarın koyu olmasıdır. Ancak idrar koyuluğu teşhisi için tek başına yeterli bir belirti değildir. Diğer belirtiler arasında mide bulantısı, kabızlık ve sık aralıklarla idrar yapma hissi yer alır.

Karaciğer Büyümesi

Karaciğer, vücudun en büyük organlarından biridir. Karaciğer büyümesi, karaciğere bağlı gelişebileceği gibi başka organlar nedeniyle de olabilir. Tek başına bir hastalık olarak değerlendirilmeyen karaciğer büyümesi, aslında başka bir hastalığın belirtisidir. Çoğu kişi tarafından fark edilmeyen ve herhangi bir belirti vermeyen bir tür karaciğer hastalığıdır. Daha çok vücutta meydana gelen farklı bir hastalıktan dolayı ortaya çıkar. Karaciğer hücreleri şişerek safra yolunu tıkar ve karaciğer büyümesi sonucunda vücut dokuları sararmaya başlar. Sarılık önce gözlerde belirgin olur. Karın bölgesinde şişlik en önemli belirtisidir. Mide bulantısı, kilo kaybı, güçsüzlük ve yorgunluk diğer belirtiler arasındadır. Karaciğer büyümesine neden olabilecek diğer hastalıklar arasında kanserler, kalp yetmezliği, tümör ve kistler, alkol, otoimmün hastalıklar, kullanılan bazı ilaçlar, sıtma ve reye sendromu bulunur. Hastalık erken dönemde teşhis edildiğinde tedavi şansı çok daha yüksek olur. Eğer tedavide gecikilirse ya da ihmal edilirse hastalık hayati risk oluşturabilir.

Siroz

Siroz, önemli bir karaciğer hastalığıdır ve beraberinde birçok soruna yol açabilir. Kronik gelişen siroz, karaciğer hücrelerinin zamanla ölmesine veya gelişimlerinin engellenmesine yol açar. Karaciğer yetmezliğine neden olan siroz nedeniyle kişinin yaşam kalitesi ciddi anlamda düşer. En önemli belirtisi bacakların aşırı zayıflamasıdır. Bacaklarda zayıflama durumu kişi tarafından geç fark edilebilir. Sarılık ve karaciğer sertliği görülebilecek diğer belirtiler arasındadır.

Karaciğer Yağlanması

Karaciğer hücrelerinin anormal şekilde yağ içermesi sonucu ortaya çıkar. Tıp dilinde steatosis olarak tanımlanan bu hastalık, zaman ilerledikçe çok ciddi sağlık problemlerine yol açabilir. Eğer tanı ve tedavide geç kalınırsa siroza dönüşme olasılığı yüksektir. Aşırı alkol tüketimine bağlı olarak yaşanabileceği gibi düzensiz beslenme, diyabet, kolesterol ve obezite nedeniyle de görülebilir. Eğer başlangıç aşamasında teşhis edilirse tedavisi çok daha kolay yapılır. Hastalığın sağlık üzerinde olumsuzluk yaratması yıllar alabilir. Ani ve aşırı kilo kaybı ve karın ağrısı yaşanıyorsa hastalık ilerlemiş demektir. Bunların yanı sıra iştah kaybı, kas kaybı, iç kanama, karaciğer büyümesi, zihin karışıklığı ve sıvı retansiyonu gibi belirtiler oluşur. Hastalık teşhis edildikten sonra tedaviye başlanır. Eğer hastalık obezite yani fazla kilodan kaynaklanmışsa kilo verilmesi gerekir. Alkol kullanan kişilerin kesinlikle alkolü bırakması şarttır. Tüm bu yaklaşımlar haricinde doktor ilaç reçete edebilir. Karaciğer yağlanması için bitkisel tedavilerden de yardım alınabilir. Elma sirkesi, limon ve karahindiba bitkisi karaciğer yağlanmasına iyi gelir.

Hepatit A

Hepatit A, toplumda sık rastlanan karaciğer hastalıkları arasındadır. Toplumda sarılık hastalığı olarak bilinir. Karaciğerde oluşan iltihap sonucu ortaya çıkar. Çoğu zaman tedavisi mümkündür. Cinsel yolla veya kan yoluyla bulaşabilir.

Hepatit B

Hepatit B, karaciğer iltihabına ve karaciğerin hasarlanmasına yol açan ciddi bir karaciğer hastalığıdır. Karaciğerde hücre gelişimini durduran bu hastalık, erken teşhis edilmezse daha ciddi problemlere yol açabilir. Hepatit A gibi cinsel yolla ya da kan yoluyla bulaşır. Bazı durumlarda doğuştan kişi Hepatit B hastalığıyla doğabilir. Ateş, yorgunluk ve halsizlik yaşanabilecek belirtiler arasındadır.

Önleme ve Tedavi Yöntemleri

Karaciğer hastalıklarından korunmak ve tedavi yöntemlerini bilmek, hastalığın ilerlemesini engelleyebilir. Karaciğer sağlığını korumak için düzenli kontroller yaptırmak, sağlıklı beslenmek, alkol tüketimini sınırlamak ve aşırı kilo almaktan kaçınmak önemlidir. Ayrıca, hepatit gibi bulaşıcı hastalıklara karşı aşılanmak etkili bir önlem olabilir.

  • Düzenli egzersiz yapmak
  • Sağlıklı ve dengeli beslenmek
  • Alkol tüketimini sınırlamak
  • Sigara ve tütün ürünlerinden uzak durmak
  • Kronik hastalıkları kontrol altında tutmak
  • Hepatit aşıları yaptırmak

Sonuç olarak, karaciğer hastalıkları erken teşhis ve doğru tedavi yöntemleriyle kontrol altına alınabilir. Sağlıklı yaşam alışkanlıkları benimseyerek ve düzenli sağlık kontrolleri yaptırarak karaciğer sağlığımızı koruyabiliriz.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Zührevi Hastalıklar Nelerdir?

Zührevi Hastalıklar Nelerdir?

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Reflü Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Reflü Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Aşırı Uyku Hastalığı Nedenleri?

Aşırı Uyku Hastalığı Nedenleri?

Çölyak Hastalığı Testi Nasıl Yapılır?

Çölyak Hastalığı Testi Nasıl Yapılır?

Damla Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Damla Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Sedef Hastalığı Çeşitleri Nelerdir?

Sedef Hastalığı Çeşitleri Nelerdir?

Güncel

Kas Hastalıkları Belirtileri ve Tedavisi

Kas Hastalıkları Belirtileri ve Tedavisi