Demans Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi
23 Temmuz 2024

Demans Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Demans Hastalığı

Demans hastalığı, özellikle yaşlı bireylerde sıkça görülen ve halk arasında bunama hastalığı olarak da bilinen bir rahatsızlıktır. Yapılan araştırmalara göre, 80 yaşın üzerinde her 10 kişiden 2'sinde demans hastalığı bulunmaktadır. 85 yaşın üzerindeki bireylerde ise bu oran artarak her 10 kişiden 5'ine ulaşmaktadır. Demans hastalığına kadınlar daha fazla yakalanmakta; 60'lı yaşlarda görülme olasılığı ise oldukça yüksektir. Demans, Alzheimer ve damarsal demans olmak üzere iki ana kategoriye ayrılmaktadır.

Demans Hastalığının Belirtileri

Demans hastalığının belirtileri arasında unutkanlık başta gelir. Yaşın ilerlemesi ile birlikte unutkanlık miktarında artış gözlenir. Bu nedenle, demans hastalığını tetikleyen en önemli unsur, kişinin unutkanlık düzeyinin artması ve bunun yaşam kalitesini olumsuz yönde etkilemesidir. Bireyler, çevrede olan biten olayları analiz etmede zorluk çeker ve algılama problemleri yaşarlar. Bunun yanı sıra, zihinsel beceriler yavaşlar ve günlük yaşamı olumsuz yönde etkiler. Hafızada zayıflama nedeniyle kişi, etrafındaki bireyleri tanımakta zorlanabilir. Kişilik problemleri ve kafa karışıklığı da yaygın belirtiler arasındadır.

Demans hastalığının ileri düzeyde görüldüğü bireylerde sürekli stres, endişe hali ve panik atak gibi problemler yaşanır. Hastalarda zaman kavramı karıştığı için geceleri dışarı çıkma gibi sorunlar ortaya çıkabilir. Karar verme yetisi azaldığından, bir yere gittiklerinde kaybolma riski artar. Kapıyı veya ocağı açık bırakma, suyu açık unutma gibi tehlikeler de bu hastalığın belirtileri arasındadır. Ayrıca, konuşma bozuklukları ve kelimeleri yanlış sıralama gibi problemler görülebilir. İleri evrelerde birey, başkasına bağımlı hale gelebilir.

Demans Hastalığına Yakalanmamak İçin Alınması Gereken Önlemler

Demans hastalığı ailede bulunuyorsa, diğer bireylerin yaşlılık döneminde bu hastalığa yakalanma ihtimali yüksektir. Bu nedenle kişinin günlük yaşamda dikkat etmesi gereken bazı noktalar vardır:

  • Dengeli ve sağlıklı beslenme önemlidir. Aşırı yağlı gıdalardan uzak durmak ve yağ oranını azaltmak gereklidir.
  • Alkol ve sigara gibi olumsuz alışkanlıklardan uzak durulmalıdır.
  • Haftada bir balık tüketmek, Omega 3 yağ asitleri ile beslenmek bu hastalığa yakalanma oranını azaltır.
  • Taze sebze ve meyve tüketilmelidir.
  • Günlük yeterli düzeyde egzersiz yapılmalı ve günlük yürüyüşler ihmal edilmemelidir.

Demans Hastalığında Yapılması Gerekenler

Demans hastalığına yakalanmış bireylerin ev ortamının güvenli şekilde ayarlanması gereklidir. Bu hastalık ile birlikte kişinin kazalara yatkınlığı arttığı için dikkat edilmelidir. Hatırlama yetileri kaybedildiği için gerekli notlar tutularak kişinin bilgilerinin taze kalması amaçlanır. Ayrıca evde önemli bir yere acil numaraların kaydedilmesi gerekir; kazalar olması halinde kolaylık sağlar. Bu hastalığa yakalanan kişinin aktif durumda olması sağlanmalı, sürekli bir şeylerle uğraşması teşvik edilmelidir. Hafızasını çalıştırması için bulmaca çözmesi, bedenin hareketi için günlük yürüyüş yapması ve zihnini aktif tutacak uğraşlar da bulunması oldukça önemlidir. Demans hastalığının kesin bir tedavisi yoktur; ancak hastalığın ilerlemesi engellenebilir ve yavaşlatılabilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Hayvan Hastalıkları Nelerdir?

Hayvan Hastalıkları Nelerdir?

Haber Bülteni