Beta Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi
25 Temmuz 2024

Beta Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Beta Hastalığı

Beta hastalığı, genellikle çocuklarda görülen bakteriyel bir enfeksiyondur. Beta mikrobu, boğazda iltihaplanmaya neden olan bir bakteridir. Oldukça bulaşıcı olan bu rahatsızlık, ağır belirtilerle seyredebilir. Daha çok çocuklar ve gençlerde görülmesine rağmen, yetişkinler de bu hastalığa yakalanabilir. Beta hastalığı, solunum ve temas yoluyla kolayca bulaşır. Bu sebeple, kalabalık ve havasız yerlerde, özellikle okul ve sinema gibi alanlarda daha sık görülür.

Beta Hastalığı Belirtileri Nelerdir?

Her boğaz iltihabı beta hastalığı değildir. Beta hastalığının belirgin belirtileri şunlardır:
  • Boğaz ağrısı
  • Yüksek ateş
  • Yutmada zorluk
  • İştahsızlık
  • Halsizlik
  • Eklemlerde ağrı
  • Bulantı ve kusma
  • Bademciklerde şişme ve plak görülmesi
Özellikle kış aylarında, okul ve sinema gibi kapalı ortamların yeterince havalandırılmaması sonucu daha sık görülmekte ve bulaşmaktadır. Her boğaz ağrısı veya ateş, beta hastalığı değildir ve beta hastalığının varlığı ancak boğaz kültürü yapılarak anlaşılır. Beta mikrobunu alan kişide hastalık 10 gün içinde ortaya çıkar. Bazı kişilerde beta mikrobu bulunmasına rağmen hastalık belirtileri görülmez; bu kişiler sadece taşıyıcıdır.

Beta Hastalığı Tedavisi Nasıl Yapılır?

Beta hastalığı, bakteriyel bir enfeksiyondur ve ancak antibiyotik kullanımı ile tedavi edilebilir. Bazı durumlarda, penisilin iğnesi gerekli olabilir. Ancak, penisilin alerjisi olan kişilerin tedavisi doktor tarafından uygun görülecek çeşitli antibiyotiklerle yapılır. Boğaz kültürü sonucu beta mikrobu görülmüşse, doktorun uygun göreceği tedavi yöntemi ile boğaz ağrısı ve ateş gibi semptomlar 5 gün içinde azalır ve biter. Ancak, bu durumda ilaç bırakılmamalıdır. Beta hastalığında tedavi en az 10 gün sürmektedir.

Beta hastalığı yaşayan çocuklar ya da yetişkinler, tedavi başladıktan sonraki 3. güne kadar kalabalık ortamlara girmemelidirler. Tedaviden sonraki 3. günden itibaren bulaşıcılık geçeceği için dışarı çıkmakta herhangi bir sakınca yoktur. Beta hastalığı, uygun ve düzgün bir şekilde tedavi edilmezse, ileriki zamanlarda kalp romatizması, ateşli romatizma, eklem ve böbrek iltihaplarına dönüşebilir. Beta hastalığı tedavisinde dinlenme, bol sıvı alma ve yumuşak gıdalarla beslenme oldukça önemlidir.

Ekstra Bilgiler

Beta hastalığının önlenmesi için hijyen kurallarına dikkat edilmesi büyük önem taşır. Ellerin sık sık yıkanması, hasta kişilerle yakın temastan kaçınılması ve kapalı alanların düzenli olarak havalandırılması gerekmektedir. Ayrıca, bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi amacıyla dengeli beslenme ve düzenli uyku da önemlidir. Beta hastalığı belirtileri gösteren kişilerin en kısa sürede bir sağlık kuruluşuna başvurarak gerekli testleri yaptırmaları ve doktor tavsiyelerine uymaları gerekmektedir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Ateşli Hastalıklar Nelerdir?

Ateşli Hastalıklar Nelerdir?

Hayvan Hastalıkları Nelerdir?

Hayvan Hastalıkları Nelerdir?

Kuş Hastalıkları Nelerdir?

Kuş Hastalıkları Nelerdir?

Haber Bülteni

Güncel

Sinirsel Hastalıklar Belirtileri ve Tedavisi

Sinirsel Hastalıklar Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Psikolojik Hastalıklar Nelerdir?

Psikolojik Hastalıklar Nelerdir?