D Vitamini Eksikliğinde Görülen Hastalıklar
24 Haziran 2024

D Vitamini Eksikliğinde Görülen Hastalıklar


D vitamini, kalsiyum ve fosforun normal seviyelerde olmasını sağlamakta ve kalsiyum emilimini desteklemektedir. Sağlam kemikler için gerekli olan D vitamini bazı gıdalardan alınabilmektedir. Bu gıdalar arasında özellikle yağlı balık türlerinden somon balığı ve karides bulunmaktadır. Ayrıca yumurtanın sarısında, karaciğerde, süt ve süt ürünlerinde de D vitamini bulunmaktadır.

Erişkinlerde D Vitamini Eksikliği

Erişkinlerde D vitamini eksikliği meydana geldiğinde, kandaki kalsiyum seviyeleri düşmeye başlar ve vücut bu düşüşü önlemek için tiroit bezlerinin arkasında bulunan paratiroit hormonunun salgılanmasını artırır. Artan bu hormon, kemiklerden kalsiyum çekerek kan kalsiyum seviyesini yükseltir. Yani, kalsiyum seviyesinin hafif düşük ya da paratiroit hormonunun yüksek olması, kişide D vitamini eksikliğini gösterebilir. D vitamini eksikliğinin nedenlerinden biri de bu vitamini içeren gıdaların az olması ve bu gıdalarda vücudun ihtiyaç duyduğu kadar D vitamini bulunmamasıdır. Özellikle ileri yaşlarda güneş ışığı alamayan kişilerde çok sık görülen bu eksiklik, çeşitli rahatsızlıklara neden olmaktadır. İleri yaşlarda, vücudun ihtiyaç duyduğu vitaminin gıdalardan alınması, yağın sindirilmesini engelleyen sindirim rahatsızlıkları, koyu ten rengi, kolesterol ve bazı ilaç kullanımı gibi faktörler D vitamini eksikliğine yol açabilir. Vitamin eksikliği sonucunda sadece kemikler zayıflamakla kalmaz, aynı zamanda kalp hastalıkları, alerjik hastalıklar, gut hastalığı, kısırlık ve sedef hastalığı gibi birçok rahatsızlık ortaya çıkabilir. Uzun süreli D vitamini eksikliği, kanser riskini de artırabilmektedir. Şimdi, D vitamini eksikliğinde görülen hastalıklardan bahsedelim.


  • Depresyon: D vitamini eksikliğinde depresyon çok şiddetli olmayabilir. Kişi, nedensiz yere üzüntü hissedebilir. Bunun nedeni, beyinde üretilen ve ruh halinin düzenlenmesinde kullanılan serotonin seviyesinin D vitamini eksikliğine bağlı olarak düşmesidir.
  • Kemik Ağrıları: Özellikle güneşin az olduğu kış aylarında kemik ağrıları artmaktadır. D vitamini eksikliğini öğrenmek için kişinin yılda bir defa 25 (OH) D3 vitamini düzeyine baktırması gerekmektedir. Kandaki 25 OH D vitamini düzeyi 10 mg'dan az ise şiddetli D vitamini eksikliği vardır.
  • Kalp Hastalıkları: D vitamini eksikliği, kalp hastalıkları riskini artırabilir. Bu durum, damar sertleşmesine ve kalp krizi riskinin yükselmesine neden olabilir.
  • Osteoporoz: D vitamini eksikliği, kemik yoğunluğunun azalmasına ve osteoporoz riskinin artmasına yol açabilir. Bu durum, kemiklerin kırılgan hale gelmesine neden olur.
  • Bağışıklık Sistemi Problemleri: Yeterli D vitamini alınmaması, bağışıklık sisteminin zayıflamasına ve enfeksiyonlara karşı direncin azalmasına yol açabilir.
  • Kas Güçsüzlüğü: D vitamini eksikliği, kas güçsüzlüğüne ve kas kramplarına yol açabilir. Bu durum, özellikle yaşlı bireylerde düşme riskini artırır.

D vitamini eksikliğini önlemek için, güneş ışığından yeterince faydalanmak ve D vitamini açısından zengin gıdaları tüketmek önemlidir. Gerektiğinde doktor tavsiyesi ile D vitamini takviyeleri kullanılabilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni