Üroloji Hastalıkları Belirtileri ve Tedavisi
22 Haziran 2024

Üroloji Hastalıkları Belirtileri ve Tedavisi

Üroloji Hastalıkları

Üroloji hastalıkları, bireylerin yaşam kalitesini ciddi şekilde etkileyebilen önemli sağlık sorunlarıdır. Ürolojik rahatsızlıklar denince akla ilk olarak idrar yolları, penis, testisler, böbrekler, mesane ve prostat hastalıkları gelir. Üroloji, cinsiyet farkı gözetmeksizin idrar yolları ve buna bağlı iç organlarda oluşan hastalıkları inceleyen ve tedavi etmeyi amaçlayan bir tıp dalıdır. Yetişkin hastaların yanı sıra çocuklarda da görülebilecek ürolojik hastalıklarla ilgilenir. Özellikle erkek çocuklarda altını ıslatma, sünnet ve cinsel yolla bulaşabilen hastalıkların çözümü için sürekli yeni çalışmalar yapılmaktadır.

Üroloji Hastalıklarının Bazıları

Prostat

Prostat, erkeklerin idrar torbasının hemen alt kısmında bulunan ve idrar torbasını tamamen saran salgı bezidir. Genel olarak erkeklerde 50 yaşın üzerinde prostat büyümesi rahatsızlığı oldukça yaygındır. Bu rahatsızlığın belirtileri sık idrara çıkma, idrar yaparken zorlanma ve idrarın kesik kesik yapılmasıdır. Prostat büyümesi tedavi edilmezse idrar yollarında tıkanma ve böbreklerde rahatsızlıklara neden olabilir.

Böbrek ve İdrar Yolu Taşları

Böbrek ve idrar yolu taşları, idrarda çözülen ve dışarı atılan maddelerin çökmesi ile oluşan katı birikintilerdir. Bu taşların kesin bir nedeni yoktur ancak erkeklerde daha sık görülür. Kadınlarda nadiren rastlanır. Tedavi edilmezse idrar yolu iltihaplanmalarına ve böbrek yetmezliğine yol açabilir.

Varikosel

Varikosel, erkeklerde yumurtalıkların etrafındaki toplardamarlarda genişleme sonucu kan akımının geriye gitmesi ile oluşan bir hastalıktır. Erkeklerin yaklaşık %15'inde görülürken, belirti gösteren vakalar %40 civarındadır. Belirtileri arasında kasıklarda ve testislerde aşırı ağrı bulunur. Bu hastalık, erkeklerde sperm kalitesini ve akışını azaltarak kısırlığa neden olabilir. Tedavisi mikro cerrahi yöntemle %95 oranında mümkündür.

İdrar Torbası İltihabı (Sistit)

İdrar torbası iltihabı, torbada meydana gelen mikrobik enfeksiyon sonucu oluşur. Tıbbi adıyla sistit olarak bilinir. Belirtileri arasında kasık bölgesinde ve karının alt kısmında şiddetli ağrı bulunur. Bu durumda kişi sık sık idrara çıkar ve idrar yaparken mesanesinde ağrı hisseder. Diğer belirtiler arasında idrarda aşırı yanma ve kan görülmesi yer alır. Geçici ağrı dindirme yöntemleri arasında sıcak su veya sıcak havlu kullanımı bulunur.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Nörolojik Hastalıklar Belirtileri ve Tedavisi

Nörolojik Hastalıklar Belirtileri ve Tedavisi

Kış Hastalıkları Nelerdir?

Kış Hastalıkları Nelerdir?

Ürtiker Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Ürtiker Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Cinsel Hastalıklar Belirtileri ve Tedavisi

Cinsel Hastalıklar Belirtileri ve Tedavisi

Kusma Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Kusma Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi