İshal Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi
22 Haziran 2024

İshal Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

İshal hastalığı, en sık karşılaşılan sağlık sorunlarından biridir. Mide ve bağırsaklar, yenilen ve içilen besinlere karşı en hızlı reaksiyonu gösteren organlar olarak bilinir. Bu organlar oldukça hassas bir yapıya sahiptir. Bu nedenle başta bebekler olmak üzere hemen hemen her insan yılda birkaç kez bu sağlık sorunu ile yüzleşmek zorunda kalabilir. İshal hastalığına yakalanmak da, bu hastalık ile mücadele etmek de çok zor değildir.

Her bireyin yaşına göre günlük dışkı miktarı ve dışkılama süresi bulunmaktadır. Bu işlem bebeklerde daha kısa aralıklarla gerçekleşirken, sağlıklı bir yetişkinde günde bir kez şeklinde gerçekleşmesi beklenir. Bu süreden önce oluşan ve miktarı çoğalan dışkılama ishal hastalığı olarak teşhis edilir. İshal hastalığının oluşmasına neden olan pek çok faktör bulunmaktadır.

İshal Hastalığı Nedenleri

  • İshal hastalığının en bilinen nedeni salgın hastalık halinin yaşanmasıdır. Özellikle az gelişmiş ya da gelişmekte olan bölgelerde yeterli hijyen koşulları sağlanmadığından bu hastalık sık sık meydana gelir. İshal hastalığının salgına bağlı olarak gelişmesi bazı bakterilerden kaynaklandığı için bebekler, gebeler ve yaşlılar için tehlikeli olabilir.
  • Bazı hastalıkların tedavisi amacıyla önerilen ilaç ve benzeri tıbbi malzemelerin yan etkisi de ishal hastalığının oluşmasına neden olabilir. Özellikle antibiyotik ilaçlar bu etkiye neden olur.
  • İshal hastalığı şiddetli bir kabızlık sonrasında da kendiliğinden oluşabilir. Bu en doğal ishal sebebidir.
  • İshal hastalığının en yaygın sebeplerinden bir tanesi de beslenme tarzıdır. Beslenme düzeni içerisinde bol miktarda posa içeren ürünlerin bulunması ishal hastalığını tetikler. Bu ürünler kavun, karpuz, mısır, ıspanak, kivi, erik, kayısı, mercimek gibi gıda maddeleridir. Bu besin maddelerinin miktar itibariyle fazla tüketilmesi ya da bir arada yenilmesi ishali şiddetlendirir.
  • Mantar, tavuk gibi gıda maddelerinin zehirlenmeye yol açması ise bir diğer ishal hastalığı nedenidir.

İshal Hastalığının Tedavisi

Eğer ishal hastalığınız 24 saat içerisinde geçmemiş ve kusma gibi başka belirtiler de ortaya çıkmış ise mutlaka bir sağlık kuruluşuna gidilmesi önerilir. Bu sağlık kuruluşu sağlık ocağı dahi olabilir. Doktor tarafından reçete edilen ilaçların kullanımına ilave olarak evde de bir dizi önlem alınması mümkündür. Bu önlemlerin en başında bol miktarda sıvı tüketimi gelir. Yine hastanın yemek öğünlerinde posalı gıdalar yerine daha katı maddeleri tercih etmesi gerekir. Özellikle patates, yağsız pirinç lapası, sarı leblebi, muz, nişasta ağırlıklı beslenmek hastayı rahatlatır.

İshal hastalığının tedavisi için mutlaka ishale neden olan faktörlerin de ortadan kaldırılması gerekir. Örneğin, ishal ilaca bağlı olarak gelişmiş ise ilaç kullanımının da gözden geçirilmesi gerekir.

Önleyici Tedbirler

  • İyi hijyen uygulamaları sağlamak, özellikle yemek hazırlama ve tuvalet kullanımı sonrasında elleri yıkamak.
  • Temiz ve güvenli içme suyu kullanmak.
  • Besinlerin doğru şekilde saklanması ve hazırlanması.
  • Gereksiz antibiyotik kullanımından kaçınmak.
  • Bağışıklık sistemini güçlü tutmak için dengeli beslenmek ve düzenli egzersiz yapmak.

İshal hastalığı, hem bireysel hem de toplumsal düzeyde alınacak önlemlerle kontrol altına alınabilir. Sağlık kuruluşlarına başvurmak ve doktor tavsiyelerine uymak, hastalığın etkilerini en aza indirgemek için önemlidir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Güncel

Nadir Hastalıklar Nelerdir?

Nadir Hastalıklar Nelerdir?