Diş Eti Hastalıkları Belirtileri ve Tedavisi
24 Temmuz 2024

Diş Eti Hastalıkları Belirtileri ve Tedavisi

Diş Eti Hastalıkları

Diş eti hastalıkları, diş etlerinin kanaması, hassaslaşan diş etleri, sallanan dişler ve iltihaplanmalar şeklinde seyreden ciddi bir ağız sağlığı problemidir. Tıpta "periodontoloji" olarak adlandırılan bu hastalıklar, tedavi edilmediği takdirde diş kaybına yol açabilir. Sağlıklı bir diş eti açık pembe renkte, mat ve sert olur. Ayrıca sağlıklı diş etleri fırçalama esnasında kanamaz.

Diş Eti Hastalıklarının Sebepleri Nelerdir?

  • Yemeklerden sonra diş aralarında kalan ve temizlenmeyen yemek artıkları diş etlerinde bakteri oluşumuna sebep olur. Bu bakteri plağı zamanla dişleri çürütüp diş etlerinin zarar görmesine neden olabilir ve ileri dönemde diş kaybına yol açabilir.
  • Diş eti hastalıkları bazı durumlarda genetik faktörlere dayanır. Ailede diş eti problemi yaşayan bir birey, sizin de diş eti problemi yaşamanıza neden olabilir. Bu tür durumları en aza indirmek için bir diş hekimine görünmek önemlidir.
  • Sigara kullanımı diş eti hastalıklarının önemli sebeplerindendir. Diş eti hastalıklarından korunmak için sigarayı bırakmak ya da sigara bırakılmıyorsa ağız bakımına özen göstermek gereklidir.
  • Birçok hastalığın sebebi olan stres, diş eti hastalıklarının da bir sebebidir. Stres, vücudun enfeksiyonlarla mücadelesini yavaşlattığı için stresli durumlardan kaçınmak gereklidir.
  • Yetersiz ve kötü beslenme diş etlerine zarar verir. Dengeli beslenmeme durumunda diş etleri enfeksiyon kapabilir.

Diş Eti Hastalığı Tedavisi Nasıl Yapılır?

Tedavinin ilk aşamasında ağız hijyeni sağlanarak diş etlerinde bulunan diş taşları temizlenir. İnsanlar dişlerini 2 dakika fırçalayıp ağız hijyenini sağladıklarını düşünürler, ancak durum tam olarak böyle değildir. Dişler doğru fırçalama tekniği kullanılarak fırçalanmalıdır. Hijyenin tamamlanması için ağız temizleme suları ve diş ipleri de kullanılmalıdır. Bu şekilde ağız hijyeni sağlanmış olur ve diş eti hastalığına yakalanma riski azaltılır. Hastalık sadece diş etini etkilemişse bu ilk aşama tedavi için yeterli olacaktır. Eğer hastalık daha ileri derecedeyse "küretaj" yapılır. Küretaj, hekimin gerekli görmesiyle birlikte diş eti ceplerine derinlemesine temizlik yapmasıdır. Küretajın ardından hekim tarafından ilaç tedavisine başlanır. Eğer hastalık daha da ileri derecedeyse ameliyata başvurulur. Diş eti hastalığı için yapılan ameliyatlarda son zamanlarda lazer tedavisi ilk sıralarda yer almaktadır. Lazer tedavisi ile ameliyat yapılarak diş kayıpları önlenir.

Diş Eti Hastalıklarından Korunma Yolları

  • Düzenli diş fırçalama ve diş ipi kullanımı ağız hijyenini korumada oldukça etkilidir.
  • Sigara kullanımını bırakmak veya azaltmak diş eti sağlığı için önemlidir.
  • Dengeli ve sağlıklı beslenme, diş eti hastalıklarının önlenmesine yardımcı olur.
  • Stres yönetimi teknikleri kullanarak vücudun enfeksiyonlarla mücadelesi desteklenmelidir.
  • Düzenli olarak diş hekimi kontrollerine gitmek, erken teşhis ve tedavi açısından önemlidir.

Sonuç

Diş eti hastalıkları, ciddi sağlık sorunlarına yol açabilecek bir durumdur. Bu hastalıklardan korunmak için ağız hijyenine dikkat etmek, sağlıklı beslenmek, sigara kullanımını bırakmak ve düzenli diş hekimi kontrollerine gitmek gereklidir. Erken teşhis ve doğru tedavi yöntemleri ile diş eti hastalıklarını önlemek mümkündür.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Güncel

Sle Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Sle Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Muhabbet Kuşu Hastalıkları Nelerdir?

Muhabbet Kuşu Hastalıkları Nelerdir?

Güncel

Pick Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Pick Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi