Kron Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi
12 Temmuz 2024

Kron Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Kron hastalığı, sindirim sistemiyle ilişkili olup vücudun tamamını etkileyen bir hastalıktır. Kalın ve ince bağırsaklar, mide ve yemek borusu gibi sindirim sistemi organlarını etkileyerek ciddi sağlık sorunlarına yol açar. Bu hastalık, mide ülserlerinin olumsuz etkilenmesine ve kalınlaşmaya neden olur. Kalınlaşma, vücudun birçok bölümünde görülürken bağırsak ve yemek borusunda daralma yaratır. Kron hastalığı, iltihaplanma ile gözlenirken kanserle doğrudan ilişkili değildir. Ancak kötü ihtimallerde kanserle ilişkilendirilebilir, bu nedenle gerekli araştırmaların yapılması önemlidir. Dünya genelinde İskandinav ülkeleri, Britanya, Birleşik Devletler ve Orta Avrupa gibi bölgelerde yaygın olarak görülürken, Afrika ve Asya gibi bölgelerde nadir olarak rastlanır. Genellikle beyaz tenli kişilerde daha sık görülür. Kron hastalığı, hem çocukluk döneminde hem de ileri yaşlarda ortaya çıkabilir. Kadınlarda daha sık görüldüğü belirtilse de erkeklerde de görülme olasılığı yüksektir.

Kron Hastalığının Sebepleri

Kron hastalığının kesin nedeni henüz bilinmemektedir. Ancak bakteri, virüs veya genetik faktörlerin hastalığın oluşumunda rol oynayabileceği düşünülmektedir. Genetik olarak kromozomlardaki kırıkların hastalığa neden olabileceği belirtilir. Kron hastası olan kişilerin çocuklarında bulunma ihtimali mümkündür fakat kesin değildir. Genetik bir hastalık olmamakla birlikte, çocuk sahibi olmaya engel değildir. Bağırsaklarda bulunan bakterilerle çoğaldığı düşünülmektedir. Kesin olarak ispatlanmamış bu hastalığın belirtilerinde yaşam koşullarının araştırılması gerekir. Kişide aşırı stres, üzüntü, sıkıntı gibi psikolojik etkenlerden etkilenmediği belirtilmiştir. Vücutta bağışıklık sisteminin hasar görmesi hastalığa yakalanma riskini artırır.

Kron Hastalığının Belirtileri

Kişinin karın bölgesinde ağrı, ishal, kabızlık, ani kusma, aşırı kilo kaybı, karın bölgesinde şişlik, yorgunluk, vücutta iltihaplanma, yüksek ateş gibi belirtilerle kendini gösterir. Kalınlaşma nedeniyle bağırsak tıkanıklığına sebebiyet verir. Dışkılama esnasında dışkıda kan oluşumu gözlenir. Genital bölgede çatlak veya akıntılara neden olabilir. Cilt üzerinde kırmızı renkli şişlikler, ağızda aft oluşumu, eklem ağrıları, iç organların etkilenmesi, gözde iltihaplanma gibi belirtilerle kendini belli eder. Hastalığa yakalanan kişide aşırı halsizlik görülürken sürekli yatma hissi bulunur.

Kron Hastalığının Teşhisi ve Tedavisi

Belirtileri bulunan kişinin vakit kaybetmeden doktor kontrolü yaptırması gerekir. Yapılan testlerle vücutta apse oluşumu ve kan seviyesindeki düşüklük Kron hastalığı olasılığını düşündürür. Teşhis için kalın bağırsağın görüntülenmesi, mide görüntülemesi, kolonoskopi incelemesi gibi yöntemlerle hastalığın teşhisi yapılır. Gerekirse hastadan biyopsi yapılarak kesin tanı konulur. Uygulanacak ilaçlı tedavi ile hastanın tedavi edilmesi sağlanırken, ilerlemiş safhasında cerrahi işlem gerekebilir. "Törner" adı verilen tedavi yöntemiyle hastalığın tedavisi uygulanır. Bağışıklık sistemini baskılayan ilaçların doktor kontrolünde kullanılması ile gerekli tedavi sağlanır. Tedavi kişiden kişiye değişiklik gösterirken, erken tanı hayat kurtarır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Abaka Han

12 Temmuz 2024 Cuma

Kron hastalığının belirtilerini yaşayan biri olarak, bu aşırı karın ağrıları ve ani kilo kaybı beni oldukça endişelendiriyor. Bu şikayetlerle doktora gitmekte gecikmem miş? Ayrıca bağırsak tıkanıklığı ve kanlı dışkılama gibi belirtiler de yaşadım, bu durum ciddi bir şeyin belirtisi mi olabilir?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Abaka Han, şikayetleriniz gerçekten önemli ve ihmal edilmemesi gereken belirtiler. Kron hastalığı, inflamatuar bağırsak hastalığının bir türüdür ve belirtileri ciddi olabilir. Aşırı karın ağrıları, ani kilo kaybı, bağırsak tıkanıklığı ve kanlı dışkılama gibi belirtiler yaşıyorsanız, mutlaka bir gastroenterolog veya ilgili bir uzmana başvurmanız önemlidir. Bu belirtiler, Kron hastalığının yanı sıra başka ciddi bağırsak problemlerinin de işareti olabilir. Erken teşhis ve tedavi, hastalığın yönetilmesi açısından çok önemlidir. Lütfen vakit kaybetmeden bir sağlık profesyoneline danışın.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Kadın Doğum Hastalıkları Belirtileri ve Tedavisi

Kadın Doğum Hastalıkları Belirtileri ve Tedavisi

Bel Hastalıkları Belirtileri ve Tedavisi

Bel Hastalıkları Belirtileri ve Tedavisi

El Ağız Ayak Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

El Ağız Ayak Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Tiroid Hastalığı Belirtileri Nelerdir?

Tiroid Hastalığı Belirtileri Nelerdir?

Güvercin Hastalıkları Nelerdir?

Güvercin Hastalıkları Nelerdir?

Güncel

Bebek Hastalıkları Belirtileri ve Tedavisi

Bebek Hastalıkları Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Madalyon Hastalığı Nedenleri?

Madalyon Hastalığı Nedenleri?