Tenisçi Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi
22 Temmuz 2024

Tenisçi Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Tenisçi Hastalığı

İlk olarak tenis oynayanlarda tanı konulduğu için bu hastalığa tenisçi hastalığı denmiştir. Tenisçi hastalığının diğer adı tenisçi dirseği olarak bilinmektedir. Tenisçi hastalığı, dirseğin dış kısmında bulunan lateral epikondil adı verilen kemikçik etrafında toplanıp bu kemiğe yapışan tendonların sebep olduğu ağrılardır.

Tenisçi Hastalığı Kimlerde Görülür?

Tenisçi hastalığı, tenis sporuyla ilgilenen özellikle 35 yaş üstü her iki kişiden birinde görülmektedir. İleri yaşlarda bu oran daha da düşmektedir. Kolu kullanma süresi ile tenisçi hastalığının görülme olasılığı paralellik göstermektedir. Öte yandan ısınma hareketleri bu hastalığın önlenmesinde önemli bir rol oynamaktadır. Amatör sporcularda profesyonel sporculara nazaran daha sık görülmesinin sebebi budur. Tenisçi hastalığı, tabi ki de sadece tenis sporcularında görülen bir hastalık değildir. Özellikle meslek icabı sürekli bilgisayar başında oturanlarda da sıklıkla görülmektedir.

Tenisçi Hastalığının Belirtileri ve Nedenleri

Tenisçi hastalığının en büyük belirtisi, dirseğin dış kısmından başlayıp ön kola yayılan şiddetli ve devamlı ağrılardır. Dirseğin dış kısmında toplanan tendonların üzerinde yırtıklar oluşması bu ağrılara neden olmaktadır.

Tenisçi hastalığı, bileğin yumruk şeklinde sıkılarak dışa doğru hareket ettirilmesi sonucunda meydana çıkmaktadır. Sürekli tornavida kullanan erkekler ile temizlik aşamasında sıklıkla toz bezini sıkan kadınlarda çok sık görülmektedir. Hatta sürekli tokalaşmak zorunda olan insanlarda bile tenisçi hastalığı olma ihtimali bulunmaktadır.

Tenisçi Hastalığının Tedavisi

Tenisçi hastalığı ameliyatsız çözümlenebilen bir hastalıktır. Ameliyat olma olasılığı tenisçi hastalığına yakalananlar arasında yüzde beşi geçmeyecek bir orandadır. Tenisçi hastalığının en önemli tedavisi dinlenmek, istirahat etmektir. Hastalığın olduğu yere buz ile masaj yapmak ve uzman doktorun önereceği ilaçları kullanmak yardımcı olacaktır. Yine hastalık geçmeyip hala devam ediyorsa bu sefer enjeksiyon ile tedavisi mümkündür.

Tenisçi Hastalığından Korunma Yolları

Tenisçi hastalığından korunmak için aşağıdaki önlemler alınabilir:

  • Egzersiz ve ısınma hareketleri yapmak.
  • Tekrarlayan hareketlerden kaçınmak.
  • Ergonomik aletler kullanmak.
  • Çalışma ve spor sırasında doğru teknikleri kullanmak.

Bu önlemler, tenisçi hastalığı riskini önemli ölçüde azaltacaktır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Ağaç Hastalığı Tedavisi

Ağaç Hastalığı Tedavisi

Deri Hastalıkları Nelerdir?

Deri Hastalıkları Nelerdir?

Haber Bülteni