Bel Hastalıkları Belirtileri ve Tedavisi
25 Temmuz 2024

Bel Hastalıkları Belirtileri ve Tedavisi

Bel Hastalıkları

Bel, vücudun arkasında, kafadan başlayarak kuyruk sokumuna kadar uzanan bölgeye verilen isimdir. Bel, vücudu ayakta tutan ve hareket kabiliyetini sağlayan önemli bir sistemdir. Bu nedenle bel hastalıkları, yaşam kalitesini ciddi şekilde olumsuz etkileyebilir. Bel bölgesinde omurlar, kas yapısı, sinirler ve disklerden oluşan kompleks bir yapı bulunur. Bu sistemde meydana gelen herhangi bir aksaklık, sosyal hayatı da olumsuz yönde etkileyebilir. Bu nedenle bel ağrıları veya bel hastalıkları, hafife alınmaması gereken ciddi problemlerdir. İleri evrelere gelen bel ağrıları, genellikle bel fıtığı olarak karşımıza çıkmaktadır. Bel fıtığı, ağrının yanı sıra bacaklarda uyuşma ile kendini belli eden bir bel hastalığı türüdür. Bel hastalıkları, dünya genelinde baş ağrısından sonra en çok görülen ağrı türüdür.

Bel Hastalıkları Nelerdir?

  • Kötü Huylu Bel Hastalığı: Bu bel hastalığına omurga kanseri adı verilir. Omurga üzerinde oluşan bu hastalık, kan yoluyla vücudun çeşitli bölgelerine yayılabilir ve geçtiği her yerde hastalığı bırakabilir. Ayrıca, vücudun herhangi bir yerinde meydana gelmiş olan kanser, omurgayı etkileyebilir.
  • Skolyoz: Omurganın yan tarafa doğru eğilmesini açıklayan bir bel hastalığıdır. Bu hastalık, uzun boylu kişilerde daha fazla görülmektedir. Çok az insanın omurgası tamamen dik vaziyettedir. Skolyozun nedeni tüberküloz, çocuk felci, yetersiz beslenme veya hormonal dengesizlikler olabilir.
  • Siyatik: Belden aşağıya kadar inen bir bel ağrısıdır. Önceleri sebebinin kalça kemiğinin iltihaplanması olduğu düşünülürdü, fakat günümüzde sinirin geçtiği yerlerde tahriş veya baskı yaratması sonucu oluştuğu görüşü savunulmaktadır. Siyatik, kısa sürede geçmeyen bir bel hastalığıdır. Doktorun verdiği ilaçlar ve bol yürüyüş, ağrıları azaltarak tedaviye yardımcı olabilir. Siyatik bel hastalığının diğer nedenleri arasında hareketsiz yaşam, disk kayması ve disk kayması nedeniyle oluşacak kireçlenme, yaşlanma ile omur bozulması, sürekli olarak aynı pozisyonda durmak, ani yapılan hareketler ile bele verilecek olan hasar ve omurlar arası disklerin hasar görmesi sayılabilir.
  • Kifoz Hastalığı: Hastanın öne doğru eğri durmasına neden olan bir hastalıktır. Bu bel hastalığında omurga arkaya doğru eğilir ve omuzların kambur durmasına neden olur. Bu nedenle kişiye yaşlı bir görüntü verebilir.
  • Lordoz: Omurga, kifoz hastalığının tersine ileriye doğru eğilir. Bu durumda baş geride kalacak şekilde mide dışarı çıkar. Çok nadir görülen bir bel hastalığıdır. Genellikle kırk yaşından sonraki kişilerde görülmez.

Bel hastalıklarının tedavisi, hastalığın türüne ve şiddetine bağlı olarak değişkenlik gösterebilir. Erken teşhis ve uygun tedavi yöntemleri ile bu hastalıkların etkileri azaltılabilir veya tamamen ortadan kaldırılabilir. Düzenli egzersiz, doğru duruş teknikleri ve sağlıklı yaşam alışkanlıkları, bel hastalıklarının önlenmesinde önemli rol oynamaktadır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Mesleki Hastalıklar Nelerdir?

Mesleki Hastalıklar Nelerdir?

Haber Bülteni

Güncel

Beta Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Beta Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Egzama Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Egzama Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Tırnak Hastalıkları Nelerdir?

Tırnak Hastalıkları Nelerdir?