Şarbon Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi
24 Temmuz 2024

Şarbon Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Şarbon Hastalığı Hakkında Genel Bilgiler

Şarbon hastalığı, hayvanlardan insanlara bulaşabilen ciddi bir enfeksiyondur. Özellikle tarım ve hayvancılıkla uğraşan kişiler arasında yaygın olsa da şehirlerde nadir görülmektedir. Bu hastalık, günümüzde diğer hastalıklara kıyasla daha az görülse de, özellikle geçmişte daha yaygındı.

Şarbon hastalığı genellikle otçul hayvanlarda rastlanır. Hayvanlarla yapılan küçük temaslar bile hastalığın bulaşmasına neden olabilir. Yaz aylarında şarbon mikrobu artış göstermektedir ve insanlara geçmesi çok kısa sürede olabilmektedir. Şarbon ölümcül bir hastalık olup ihmal edilmemelidir. Şarbonun iyi bir yanı ise insandan insana bulaşmamasıdır; mikrop hayvanlardan insanlara bulaşabilir fakat insandan insana bulaşmaz.

Şarbon Hastalığı Belirtileri

  • İştahsızlık,
  • Kusma
  • Ateş,
  • Halsizlik ve sürekli yorgunluk,
  • Sürekli bir baş ağrısı

Şarbon Hastalığı Tipleri

Akciğer Şarbon Hastalığı

Şarbon mikrobunun solunum yollarına zarar vererek akciğere yerleşmesiyle ortaya çıkar. Bu rahatsızlığa yakalanan kişilerde, erken tedavi yapılmazsa ciddi ölüm tehlikesi bulunur. Bu hastalarda menenjit de şarbon hastalığıyla birlikte meydana gelebilir ve antibiyotik tedavisine cevap vermez.

Deri Şarbon Hastalığı

Deri şarbonu çok kolay bulaşan bir şarbon türüdür. Şarbon hastalığı olan bir hayvana en küçük temasta dahi insana bulaşabilir. Özellikle kişinin yara ve çatlakları varsa şarbon mikrobu buradan vücuda girer. Bulaşma genellikle sinek ısırması şeklinde kaşıntı ile küçük ve kabarık bir şekilde olur. Bir veya iki gün içinde ortası siyah, çevresi kabarık bir kabarcık haline gelir. Ayrıca çevresindeki lenf bezlerinde şişlik oluşabilir. Bu tür belirtileri gördüğünüzde hemen bir uzmana başvurmalısınız ve antibiyotik tedavisine başlamalısınız.

Sindirim Sistemi Şarbon Hastalığı

Sindirim sistemi şarbon hastalığı, şarbon hastalığına yakalanmış hayvanların etlerinin tüketilmesi durumunda gelişir. Özellikle az pişmiş etlerin tüketilmesi durumunda çok sık rastlanır. Uzmanların yaptığı araştırmalara göre, en tehlikeli ve en çok ölüme sebep olan şarbon türüdür.

Şarbon Hastalığından Korunma Yolları

Geçtiğimiz yıllarda birçok kişi şarbon hastalığına yakalanarak hayatını kaybetmiştir. Bu yüzden yapılan çalışmalar sonucunda aşılar geliştirilmiş ve önemli bir oranda koruma sağlanmıştır. Şarbon hastalığına tek bir mikrobun sebep olmasından dolayı yapılan aşı olumlu sonuçlar vermektedir. Ancak bu aşı, mikrobun vücutta olmasından sonra yapılmasının hiçbir faydası yoktur; kişi sağlıklı iken bu aşıyı yaptırmalıdır.

Şarbon mikrobu en çok ülkemizde Akdeniz Bölgesi'nde görülmektedir. Bunun sebebi ise havadaki nem oranıdır. Şarbon mikrobu uzun ve hareketsiz bir yapıda olup, sıcak yerlerde çok hızlı çoğalabilmektedir. Şarbon hastalığı ile karşı karşıya gelmemek için kesinlikle bu riskin olduğu bölgelerde şarbon aşısı olmalısınız. Genç ve yaşlı herkesi etkileyebilir. Diğer bir korunma yöntemi ise bu hastalığın olduğu zamanlarda hayvan etleri tüketmemeye özen göstermektir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Güncel

Sivilce Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Sivilce Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Adet Hastalığı Nelerdir?

Adet Hastalığı Nelerdir?