Kelebek Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi
21 Temmuz 2024

Kelebek Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Kelebek Hastalığı Nedir?

Kelebek hastalığı, deride içi sıvı dolu kabarcıklarla kendini gösteren genetik bir hastalık türüdür. Bu kabarcıklar, daha çok ağız içi, göz, burun, nefes yolu ve genital bölgelerde görülür. Kelebek hastalığında meydana gelen kabarcıklar, özellikle elle baskı yapıldığında, çarpma veya dokunma sonucu oluşur. Genetik kökenli bir hastalık olan kelebek hastalığı, akraba evliliği veya farklı genetik nedenlere bağlı olarak ortaya çıkabilir.

Kelebek Hastalığının Oluşumu

Kelebek hastalığı, deriyi deri altına bağlayan liflerde bazı maddelerin eksikliği sonucu ortaya çıkar. Bu lifler, en ufak bir darbe sonucu koparak deri altında boşluk oluşturur. Bu boşluğa etraftaki dokulardan sıvı sızmaya başlar ve devamında kabarcıklar meydana gelir. Kalıtsal özellikte bir hastalık olduğu için kişi yaşamı boyunca bu hastalığa maruz kalır. Günümüzde kelebek hastalığının kesin ve kalıcı bir tedavisi bulunmamaktadır.

Kelebek Hastalığı Türleri

Kelebek hastalığı, distrofik kelebek hastalığı, jonksiyonel kelebek hastalığı ve epidermolizis simpleks olmak üzere üç ana grupta incelenir:

  • Distrofik Kelebek Hastalığı: Resesif ve dominant olmak üzere iki çeşidi vardır. Dominant çeşitte şikayetler, resesif çeşide göre daha hafiftir. Hastalığa maruz kalan kişiler genel anlamda sağlıklı görünürler ve kabarcıklar sınırlı şekilde oluşur. Bu tip kelebek hastalığında deri ayrışması üst deri altı ve alt derinin içinde olur. Oluşan yaralar oldukça derin olduğu için izi kalabilir.
  • Jonksiyonel Kelebek Hastalığı: Deri ayrışması, üst deri ve alt derinin birleştiği alanda oluşur.
  • Epidermolizis Simpleks: Bu türün toplumda görülme olasılığı 1 milyon doğumda 6-30 arasındadır. Travma ya da sürtünme sonrası kabarcıklar oluşur. Deri ayrışması oldukça yüzeyseldir.

Kelebek Hastalığı Belirtileri

Kelebek hastalığında yaşanan belirtiler, hastalığın nereye yerleştiği ve hangi tipte olduğuna bağlı olarak değişkenlik gösterebilir. Çocuğun vücudunda nereye dokunulsa kabarcıklar orada hâkim olabilir. Ufak bir temasla bile kabarcıklar büyük ve ciddi yaralara dönüşebilir. Hastanın güneşe çıkması mümkün değildir. Bazı vakalarda hastalık iç organları olumsuz etkileyebilir. Hastalığın belirtileri şunlardır:

  • Vücutta kabarcıklar ve yaralar
  • Kaşıntı
  • Tırnakların dökülmesi
  • Ayakların birbirine yapışması
  • Dilde yapışıklık nedeniyle beslenme zorluğu
  • İç organların etkilenmesi

Kelebek Hastalığı Tanısı

Kelebek hastalığı tanısı, vücutta oluşan kabarcıklar ve yaralar üzerinden konulur. Fiziki muayene, aile öyküsü, kan tahlilleri, deri biyopsisi, bakteri kültürü ve farklı görüntüleme teknikleri kullanılarak hastalığın teşhisi sağlanır.

Kelebek Hastalığı Tedavisi

Kelebek hastalığını iyileştirebilecek kesin bir tedavi yoktur. Uygulanan tedavi yöntemleri, hastanın rahatını sağlamak ve yaşanan şikayetleri azaltmak amacıyla uygulanır. Tedavi seçenekleri şunlardır:

  • Yara bakımı
  • Beslenme desteği
  • Ağız ve yemek borusunda oluşan yaraların tedavisi
  • Hijyen kurallarına uygun bakım
  • Antibiyotik kremler kullanımı
  • Yaraların temiz örtülerle kapatılması
  • Cerrahi müdahaleler
Hastanın ağız hijyenine dikkat edilmesi oldukça önemlidir. Ağız bakımında karbonatlı su veya salin solüsyonu kullanılabilir. Hastanın yumuşak dokuda diş fırçası kullanması gerekmektedir. Göz ve göz kapaklarında enfeksiyon gelişme olasılığı yüksektir. Bunun için damlalar kullanılabilir ve gerektiğinde göz estetiği uygulanabilir. Göz korneasındaki ülser gelişme riski için antibiyotik içerikli göz merhemleri reçete edilebilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Kusma Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Kusma Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Kurt Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Kurt Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Değişik Hastalıklar Nelerdir?

Değişik Hastalıklar Nelerdir?

Hastalık Hastası Tedavisi Nasıl Yapılır?

Hastalık Hastası Tedavisi Nasıl Yapılır?

Baş Dönmesi Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Baş Dönmesi Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi