Domates Hastalıkları Domates hastalıkları, domates yetiştiricileri açısından oldukça önemlidir. Hem verimin yüksek olması hem de kaliteli ürün alınması açısından domates hastalıkları için uygun ilaçlama ve koruma yöntemleri uygulanmalıdır. Ilıman iklimde yetiştiriciliği yapılan domates bitkisini etkileyen çeşitli hastalıklar ve zararlılar vardır. Domates Kurşuni Küf Hastalığı Bu hastalığın belirtisi her bitkide farklıdır. Domates bitkisinin gövdesinde ve meyvelerinde zarar oluşur. Ortaya çıkan lekelerin büyüklüğü toplu iğne başı kadar olup, iç kısımlara doğru genişleyerek bitki dokusunda yayılım gösterir. Bu etkiyle dokuda çatlama ve konukçuda su kaybı olur. Oluşan lekeler nedeniyle meyveler dökülmeye başlar. Çiçeklenme döneminde taç yapraklar hastalığa karşı duyarlı olduğu için, buradan geçen hastalık etkeni meyvelerde çürümeye neden olur. Lekeler büyüdükçe meyvelerde yumuşak tarzda çürüklük olur. Domates kurşuni küf hastalığı 20-25 derece sıcaklıkta en iyi şekilde gelişir, nem oranı ise %95-98 seviyelerinde hastalığı yayar. Hastalığın Mücadelesinde
Domates Bakteriyel Kanser ve Solgunluk Hastalığı Domates hastalıkları arasında bulunan bu hastalığın etkeni olan bakteriler tohumla taşınabilir. Bitki artıkları da toprakla hastalığı bulaştırabilir ve bitkiyi etkisi altına alabilir. Domatesin çiçeklenme döneminde alt yapraklarında solma olur, bu solukluk ilerleyen zamanda üst kısımları etkiler. Solgunluğun tek taraflı olması ve ardından kuruma olması hastalığın önemli bir belirtisidir. Hastalıktan etkilenen bitkiler ortadan kesilirse, iletim demetlerinde sarıdan kahve rengine kadar renk farklılıkları görülür. İlerleyen aşamada domatesin gövdesinde yaralar oluşur, çatlaklar görülür. Bu yüzden bakteriyel kanser olarak da anılan bir hastalıktır. Bitkinin meyvelerinin ortası açık kahve renkte, etrafı beyaz haleli, kuş gözü gibi lekeli olur. Hastalıktan etkilenen tohumlar farklı renkte olur, çimlenme gücü azalır. Hastalığın Mücadelesinde
Domates Gövde Nekrozu Bu hastalığın etkeni olan bakteriler topraktan gelir. Yüksek nem ve gece sıcaklığının az olması hastalığa uygun zemin hazırlar. Önce üstteki yapraklarda solgunluk ve sararma oluşur. Gövdede kahve lekeler olur. Yapraklar, gövde ve meyve saplarını boyuna kestiğinizde kahve siyah renk olduğu görülür. İlerleyen aşamada bitkinin öz kısmı parçalanarak, boşalır. Genellikle bitkiler ölmez. Ancak bazen ani ölümler olabilir. Hastalığın Mücadelesinde
Domates Bakteriyel Benek Hastalığı Bu domates hastalıkları içinde domates bitkisini en fazla etkileyenler arasındadır. Bitkinin sap, yaprak, meyve sapı, çiçeklerinde kahve siyah renklerde lekeler oluşur. Daha sonra bu lekeler birleşerek büyür. Meyvelerde de kabarık yüzeysel lekeler vardır. Hastalık etkeni olan bakterinin kaynağı genellikle tohum ve topraktaki bitki artıklarıdır. Hastalığın Mücadelesinde
Diğer Domates Hastalıkları Domates hastalıkları bunların dışında da bulunmaktadır. Aralarında en fazla görülenleri ise:
Bu hastalıklarla mücadele ederek kaliteli domates verimi artırılabilir. |