Bulimia Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi
21 Temmuz 2024

Bulimia Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Bulimia Hastalığı

Bulimia nervoza, genellikle "manken hastalığı" olarak bilinen bir yeme bozukluğudur. Bu hastalık, aşırı yemek yeme ataklarıyla karakterize edilir ve ardından kilo almamak için yediklerini kusma, aşırı egzersiz yapma veya laksatif kullanma gibi yöntemlerle telafi etme davranışlarını içerir. Bulimia hastalığında, hasta sürekli bir şeyler yeme ihtiyacı ile diyet yapma isteği arasında gidip gelir.

Bulimia Hastalığının Belirtileri

  • Önemli miktarda kilo kaybı
  • Ağız ve dudak çevresinde aşırı kuruluk
  • Haftada 2-10 kilo arasında kilo kaybı
  • Kusmayı sağlamak amacıyla kullanılan parmağın nasır tutması
  • Kusma esnasında kasma ve zorlamadan dolayı göz çevresi damarlarında çatlama
  • Parotis bezinin ve yutkunma lenf nodülünün büyümesi

Bulimia Hastalığının Vücuda Etkisi ve Tedavi Yöntemleri

Bulimia hastalığına yakalanan kişilerin genellikle yalnızlık, depresyon ve stres gibi psikolojik sorunları bulunmaktadır. Bu durumlarda kişiler aşırı yemek yeme eğilimindedir ve ardından yediklerini kusarak vücuttan atmaya çalışırlar. Bu kusma davranışı, sindirim sisteminin dengesini bozar ve bir süre sonra vücut dışarıdan herhangi bir besin kabul edemez hale gelir. Bu, çeşitli sağlık sorunlarına yol açabilir.

Bulimia hastaları genelde tedaviyi kendileri talep ederler. İlk olarak, hastaların psikolojik sorunlarının ortadan kalkması için bir psikologla görüşülür. Ardından, bir diyetisyen ve psikolog yardımıyla beslenme alışkanlığını normal düzenine sokmak için tedavi başlatılır. Tedavi, hastalığın şiddetine göre hastane ortamında ya da evde yapılabilir. Tedavi döneminde besinler mutlaka ağız yoluyla verilmelidir ve başlangıçta hafif, az asitli ve yumuşak gıdalar tercih edilmelidir.

Bulimia hastalığı tedavisi, erken teşhis konulduğunda başarı oranı oldukça yüksektir. Ancak tedavi sürecinde hastanın motivasyonu ve çevresel desteği büyük önem taşır. Psikoterapi, özellikle bilişsel davranışçı terapi, bulimia tedavisinde oldukça etkilidir. Ayrıca, bazı durumlarda antidepresan ilaçlar da kullanılabilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Güncel

Doku Hastalıkları Belirtileri ve Tedavisi

Doku Hastalıkları Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Üveit Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Üveit Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Kuş Hastalıkları Nelerdir?

Kuş Hastalıkları Nelerdir?